Egyházi intézmény fogadta be a bántalmazott migránsokat

MH/ MTI
2024. július 16. kedd. 22:44

Az olasz hatóságok közzétették a határmenti Ventimiglia kamionparkolójában rögzített felvételeket. Egy kamionsofőr felfedezte őket, majd a hátsó ajtót kinyitva kiszállásra szólította fel őket, és amikor leugrottak a járműről, a férfi nadrágszíjával megütötte őket.

A hatóságok közlése szerint a sofőr bolgár állampolgár, és vizsgálat indult ellene. A migránsok közép-afrikaiak, nagy részük nő.

Az etiópiai és eritreai nők a Ventimigliában működő egyházi befogadó központban jelentkeztek másnap reggel – közölte a Caritas.

Egyelőre nem beszéltek a történtekről – mondta Serena Ragazzoni, a Caritas helyi felelőse. Úgy vélte, sajnos a migránsok számára „normális a bántalmazás, és a kamionsofőr ütései biztosan nem az elsők voltak útjuk során”.

A baloldali Demokrata Párt (PD) politikusa, Andrea Orlando „csúnya, civilizálatlan, embertelen látványnak” nevezte a migránsokat „korbácsoló” kamionsofőr látványát. „Ez történik, amikor a migráció problémáját a jobboldal kezeli, (..) az új Európa nem engedheti meg, hogy a nacionalizmus és a szuverenizmus megakadályozza a migráció jelenségének emberséges és rendezett kezelését” – hangoztatta Orlando a közösségi médiában.

A határmenti Ventimiglia az Olaszországból Franciaországba tartó migránsok egyik átkelőhelyeként ismert, elsősorban az afrikaiak számára. Akár hónapokat is várakoznak az olasz oldalon a megfelelő alkalmat várva az átkelésre, és mivel a francia hatóságok 2015 óta szigorúan ellenőrzik az érkezőket, a migránsok járműveken megbújva igyekeznek átjutni. Többen az Alpokon keresztül indulnak el Franciaország felé, ami a nyári hónapokban is veszélyesnek számít. Mások a vasúti síneket követik, ami már számos halálos balesethez vezetett.

2016 nyarán több száz afrikai Ventimiglia tengerparti szikláin követelte a Franciaországba való átjutást. Azóta, ha a városban túl sokan gyűlnek össze, az olasz hatóságok máshova szállítják el őket.

Elolvasom a cikket