Egyre több a külföldi Ausztriában

Ugyanebből a jelentésből kiderül, hogy csak 2022-ben 112 300-an kértek menedékjogot, ez a szám az afgán és szíriai migránsok miatt ugrott meg – írja a The European Conservative hírportál és a V4NA alapján a Magyarnemzet.hu.

„Ausztria csak a bevándorlásnak köszönhetően növekszik” – jelentette ki Tobias Thomas, az osztrák statisztikai hivatal főigazgatója a héten közzétett jelentés kapcsán. Susanne Rabb, az Osztrák Néppárt (ÖVP) jobbközép integrációs minisztere gyorsan felhasználta az eredményeket annak bizonyítékaként, hogy több bevándorlásra van szükség, mivel az osztrák népesség a század közepére várhatóan átlépi a 10 milliót, annak ellenére, hogy a születési ráta csökken (1,48 gyermek/nő).

Míg a munkaerőpiaci igényeket a több bevándorlás melletti érvként hozták fel, a jelentésből kiderül, hogy egyes bevándorló közösségek körében a foglalkoztatási arány jelentősen alacsonyabb, mint az országos átlag (74,1 százalék).

A szíriai és afgán férfiaknak mindössze 44 százaléka aktív a munkaerőpiacon, ez az arány az ugyanilyen háttérrel rendelkező nők esetében 26,3 százalékra csökken.

A jelentés szerint a menedékkérők nagy része írástudatlan is, 23 százalékuk nem tud írni és olvasni az anyanyelvén.

Az Exxpress osztrák lap arról számol be, hogy a kormányzati statisztikák szerint a bűncselekmények gyanúsítottjainak 45 százaléka külföldi állampolgár, 28 százalékuk Ausztriában élő külföldi. Az integrációs miniszter, Rabb szerint ugyanakkor „az osztrák menekültügyi fék működik”. A menekültügyi fék célja, hogy visszaszorítsa a bevándorlást, hogy ne terheljék túl a menekültügyi rendszert.

Ausztria egyébként tavaly 41 százalékos csökkenést regisztrált a menedékkérelmek számában, ami egyfajta kiugró európai értéket jelent. Ez előrelépés, tekintve, hogy a 2014 utáni európai migrációs válság idején Ausztria korábban a menedékkérők egyik legnagyobb befogadója volt.

Az elmúlt hónapokban a Balkánról északra áramló migránsok miatt az osztrák hatóságok megpróbálták korlátozni a családegyesítést, és – a zöldpolitikusok heves ellenállása dacára – bevezették a DNS-vizsgálatot annak megállapítására, hogy az állítólagos családi kapcsolatok valósak-e.

Európai szinten Karl Nehammer osztrák kancellár (ÖVP) megpróbál úttörő szerepet vállalni az Egyesült Királyság által kidolgozott „Ruanda-terv” egy olyan változatában, amely alapján a menedékkérőknek egy harmadik országban kell tartózkodnia, amíg fel nem dolgozzák kérelmüket.

Elolvasom a cikket