Az olívaolaj rendkívül tápláló, antioxidáns, gyulladáscsökkentő és sok más tulajdonsággal rendelkezik.
Az olívaolaj előnyei
Az egyik legtáplálóbb olajnak tartják az egészség szempontjából, mivel egyszeresen telítetlen zsírokat, E- és K-vitamint, valamint erős antioxidánsokat, például polifenolokat tartalmaz. Az olívaolaj elősegíti a szív egészségét, küzd a gyulladások ellen, és javítja az általános egészségi állapotot. Tekintettel az olívaolaj számos előnyére, fontos, hogy az egészséges étrendbe beépítsük – írja a Healthshots.
Az olívaolaj 12 egészségügyi előnye
Egy 2020-as tanulmány szerint az olívaolaj egészségügyi előnyei közé tartozik a szívbetegségek kockázatának csökkentése is. A Journal of the American College of Cardiology című szaklapban megjelent tanulmány szerint azoknál az embereknél, akik naponta több mint fél evőkanál olívaolajat fogyasztottak, alacsonyabb volt a szív- és érrendszeri betegségekből, Alzheimer-kórból eredő korai halálozás aránya azokhoz képest, akik ritkán vagy soha nem fogyasztottak olívaolajat.
1. Antioxidánsokban gazdag
A szűz olívaolajban található antioxidánsok közül a polifenolok, a tokoferolok, a fitoszterolok, a szkvalén, a terpénsavak és az E-vitamin segítenek megelőzni a sejtek szabadgyökös károsodását. A túl sok szabad gyök oxidatív stresszt okozhat, amely sejtkárosodáshoz vezethet.
Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint egy evőkanál az E-vitamin napi értékének 13 százalékát, a K-vitamin napi értékének hét százalékát tartalmazza.
2.Gyulladáscsökkentő tulajdonságokat tartalmaz
A krónikus gyulladás olyan betegségek egyik fő oka, mint a rák, a 2-es típusú cukorbetegség, az Alzheimer-kór, az ízületi gyulladás, az elhízás és a szívproblémák. Az olívaolaj polifenolokat tartalmaz, egy erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkező természetes vegyületet, amely segíthet a gyulladás csökkentésében.
3. Antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik
Az olajbogyó fitokomponense, az oleuropein antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek gátolhatják vagy elpusztíthatják a káros baktériumokat. Ezek egyike a Helicobacter pylori, a gyomorfekélyért, gyomorrákért és más gyomor-bélrendszeri problémákért felelős baktérium. Egy 2022-ben közzétett állatkísérlet kimutatta, hogy a hidegen sajtolt szűz olívaolaj segíthet a baktérium elleni küzdelemben és a bélbaktériumok egészséges egyensúlyának fenntartásában.
4.Hasznos zsírok
Az olívaolaj gazdag egyszeresen telítetlen zsírokban, különösen olajsavban. Ezeket a zsírokat azért tartják hasznosnak, mert segítenek csökkenteni a rossz koleszterinszintet, miközben növelik a jó koleszterinszintet, ezáltal javítják a szív általános egészségét.
5.Jótékonyan hat a szív egészségére
Az olívaolaj a mediterrán étrend fő zsírforrása, amely más étrendekhez képest összefüggésbe hozható a hosszabb élettartammal és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkenésével. Az olívaolaj segít fenntartani az egészséges ereket, csökkenti a gyulladást, és javítja a koleszterinszintet, amely mind hozzájárul a szív- és érrendszeri egészség javulásához.
6.Javítja az emésztést
Az olívaolaj beiktatása a napi étrendbe segítheti az emésztést. Tanulmányok azt mutatják, hogy az olívaolajban található polifenolok közvetlenül felszívódhatnak a bélben. Segítenek fenntartani az egészséges bélmikrobiomot, amely összefüggésbe hozható a jobb immunitással és a gyulladás csökkentésével. Sok egészséges felnőtt számára egy evőkanál olívaolaj reggeli éhgyomorra történő fogyasztása enyhítheti a székrekedést.
7.Megakadályozza a súlygyarapodást
Kalóriatartalma ellenére az olívaolaj valóban segíthet a súlykontrollban, ha mértékkel fogyasztjuk. Az egészséges zsírtartalom segít növelni a jóllakottságot, és csökkenti az egészségtelen nassolás utáni sóvárgást, így könnyebb megtartani az egészséges testsúlyt.
8.Küzd az Alzheimer-kór ellen
Az Alzheimer-kór az egyik leggyakoribb neurodegeneratív betegség. Egy 2024-es felülvizsgálat szerint az olívaolaj csökkentheti az Alzheimer-kór és a kognitív hanyatlás kialakulásának kockázatát. Ez a potenciális előny annak köszönhető, hogy az olívaolaj csökkenti a béta-amiloid plakkokat, a neuroinflammációt és az oxidatív stresszt.
9.Csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát
Az olívaolaj-fogyasztás összefüggésbe hozható a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának csökkent kockázatával. Az olívaolajban található egyszeresen telítetlen zsírok javítják az inzulinérzékenységet és a vércukorszint szabályozását, amely kulcsfontosságú a cukorbetegség megelőzésében és kezelésében. Egy 2017-es metaanalízis kimutatta, hogy az olívaolaj-kiegészítés jelentősen csökkentette az éhgyomri vércukor- és plazmavércukorszintet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél.
10.Rákellenes tulajdonságok
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a rák a vezető halálozási okok között szerepel. Az olívaolajban található antioxidánsok és gyulladáscsökkentő vegyületek segítenek enyhíteni az oxidatív stresszt és a gyulladást, amelyek hozzájárulnak a rák kialakulásához. A Public Library of Science One által közzétett 2022-es metaanalízis szerint az olívaolajat fogyasztó embereknél 31 százalékkal kisebb valószínűséggel alakult ki rák.
11.Segít a csontproblémáknál
Az olívaolaj gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, így jótékonyan hat a reumás ízületi gyulladásban és egyéb csontproblémákban szenvedőkre. Az olívaolaj rendszeres fogyasztása segíthet csökkenteni az ezzel az állapottal járó ízületi fájdalmat és duzzanatot.
12.Csökkenti a szorongást és a depressziót
Az olívaolaj javíthatja a hangulatot, amely segíthet csökkenteni a szorongás és a depresszió tüneteit. Az olívaolajban található egyszeresen telítetlen zsírok és antioxidánsok támogatják az agy egészségét és a neurotranszmitterek működését, amely segíthet megvédeni Önt a mentális egészségügyi problémáktól.