Ez a termék küzd a gyulladás ellen, és javítja az emésztést

Az olívaolaj rendkívül tápláló, antioxidáns, gyulladáscsökkentő és sok más tulajdonsággal rendelkezik.

Az olívaolaj előnyei
Az egyik legtáplálóbb olajnak tartják az egészség szempontjából, mivel egyszeresen telítetlen zsírokat, E- és K-vitamint, valamint erős antioxidánsokat, például polifenolokat tartalmaz. Az olívaolaj elősegíti a szív egészségét, küzd a gyulladások ellen, és javítja az általános egészségi állapotot. Tekintettel az olívaolaj számos előnyére, fontos, hogy az egészséges étrendbe beépítsük – írja a Healthshots.

Az olívaolaj 12 egészségügyi előnye
Egy 2020-as tanulmány szerint az olívaolaj egészségügyi előnyei közé tartozik a szívbetegségek kockázatának csökkentése is. A Journal of the American College of Cardiology című szaklapban megjelent tanulmány szerint azoknál az embereknél, akik naponta több mint fél evőkanál olívaolajat fogyasztottak, alacsonyabb volt a szív- és érrendszeri betegségekből, Alzheimer-kórból eredő korai halálozás aránya azokhoz képest, akik ritkán vagy soha nem fogyasztottak olívaolajat.

1. Antioxidánsokban gazdag
A szűz olívaolajban található antioxidánsok közül a polifenolok, a tokoferolok, a fitoszterolok, a szkvalén, a terpénsavak és az E-vitamin segítenek megelőzni a sejtek szabadgyökös károsodását. A túl sok szabad gyök oxidatív stresszt okozhat, amely sejtkárosodáshoz vezethet.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint egy evőkanál az E-vitamin napi értékének 13 százalékát, a K-vitamin napi értékének hét százalékát tartalmazza.

2.Gyulladáscsökkentő tulajdonságokat tartalmaz
A krónikus gyulladás olyan betegségek egyik fő oka, mint a rák, a 2-es típusú cukorbetegség, az Alzheimer-kór, az ízületi gyulladás, az elhízás és a szívproblémák. Az olívaolaj polifenolokat tartalmaz, egy erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkező természetes vegyületet, amely segíthet a gyulladás csökkentésében.

3. Antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik
Az olajbogyó fitokomponense, az oleuropein antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek gátolhatják vagy elpusztíthatják a káros baktériumokat. Ezek egyike a Helicobacter pylori, a gyomorfekélyért, gyomorrákért és más gyomor-bélrendszeri problémákért felelős baktérium. Egy 2022-ben közzétett állatkísérlet kimutatta, hogy a hidegen sajtolt szűz olívaolaj segíthet a baktérium elleni küzdelemben és a bélbaktériumok egészséges egyensúlyának fenntartásában.

4.Hasznos zsírok
Az olívaolaj gazdag egyszeresen telítetlen zsírokban, különösen olajsavban. Ezeket a zsírokat azért tartják hasznosnak, mert segítenek csökkenteni a rossz koleszterinszintet, miközben növelik a jó koleszterinszintet, ezáltal javítják a szív általános egészségét.

5.Jótékonyan hat a szív egészségére
Az olívaolaj a mediterrán étrend fő zsírforrása, amely más étrendekhez képest összefüggésbe hozható a hosszabb élettartammal és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkenésével. Az olívaolaj segít fenntartani az egészséges ereket, csökkenti a gyulladást, és javítja a koleszterinszintet, amely mind hozzájárul a szív- és érrendszeri egészség javulásához.

6.Javítja az emésztést
Az olívaolaj beiktatása a napi étrendbe segítheti az emésztést. Tanulmányok azt mutatják, hogy az olívaolajban található polifenolok közvetlenül felszívódhatnak a bélben. Segítenek fenntartani az egészséges bélmikrobiomot, amely összefüggésbe hozható a jobb immunitással és a gyulladás csökkentésével. Sok egészséges felnőtt számára egy evőkanál olívaolaj reggeli éhgyomorra történő fogyasztása enyhítheti a székrekedést.

7.Megakadályozza a súlygyarapodást
Kalóriatartalma ellenére az olívaolaj valóban segíthet a súlykontrollban, ha mértékkel fogyasztjuk. Az egészséges zsírtartalom segít növelni a jóllakottságot, és csökkenti az egészségtelen nassolás utáni sóvárgást, így könnyebb megtartani az egészséges testsúlyt.

8.Küzd az Alzheimer-kór ellen
Az Alzheimer-kór az egyik leggyakoribb neurodegeneratív betegség. Egy 2024-es felülvizsgálat szerint az olívaolaj csökkentheti az Alzheimer-kór és a kognitív hanyatlás kialakulásának kockázatát. Ez a potenciális előny annak köszönhető, hogy az olívaolaj csökkenti a béta-amiloid plakkokat, a neuroinflammációt és az oxidatív stresszt.

9.Csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát
Az olívaolaj-fogyasztás összefüggésbe hozható a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának csökkent kockázatával. Az olívaolajban található egyszeresen telítetlen zsírok javítják az inzulinérzékenységet és a vércukorszint szabályozását, amely kulcsfontosságú a cukorbetegség megelőzésében és kezelésében. Egy 2017-es metaanalízis kimutatta, hogy az olívaolaj-kiegészítés jelentősen csökkentette az éhgyomri vércukor- és plazmavércukorszintet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél.

10.Rákellenes tulajdonságok
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a rák a vezető halálozási okok között szerepel. Az olívaolajban található antioxidánsok és gyulladáscsökkentő vegyületek segítenek enyhíteni az oxidatív stresszt és a gyulladást, amelyek hozzájárulnak a rák kialakulásához. A Public Library of Science One által közzétett 2022-es metaanalízis szerint az olívaolajat fogyasztó embereknél 31 százalékkal kisebb valószínűséggel alakult ki rák.

11.Segít a csontproblémáknál
Az olívaolaj gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, így jótékonyan hat a reumás ízületi gyulladásban és egyéb csontproblémákban szenvedőkre. Az olívaolaj rendszeres fogyasztása segíthet csökkenteni az ezzel az állapottal járó ízületi fájdalmat és duzzanatot.

12.Csökkenti a szorongást és a depressziót
Az olívaolaj javíthatja a hangulatot, amely segíthet csökkenteni a szorongás és a depresszió tüneteit. Az olívaolajban található egyszeresen telítetlen zsírok és antioxidánsok támogatják az agy egészségét és a neurotranszmitterek működését, amely segíthet megvédeni Önt a mentális egészségügyi problémáktól.

Elolvasom a cikket