Ezek a szívre veszélyes húsfajták

A legkárosabbak közé tartoznak a húskészítmények. Az orvosok óva intenek a szalonna, a hot dog és a csemegehúsok fogyasztásától – adta hírül a Sports.kz.

Bacon

Bármilyen finom is a szalonna, az orvos szerint az egyik legrosszabb hús a szív egészségére nézve. A hot doghoz hasonlóan ez az ízletes, de egészségtelen reggeli étel is magas telítettzsír- és nátriumtartalmú.

A szakértők támogatják azt a nézetet, hogy ezeket a húsokat kerülni kell, ha csökkenteni akarjuk a szívbetegségek kockázatát.

„A vörös húsok magas telítettzsír-tartalmúak, amely negatívan befolyásolhatja a lipidprofilokat” – mondják. „A legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy amikor a húst a bélben lévő baktériumok lebontják, egy metabolit, a TMAO keletkezik, amely növelheti a szív- és érrendszeri, valamint a vesebetegségek, illetve a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Különösen a feldolgozott húsok, például a szalonna és a kolbász tartalmaznak nitrátokat, amelyek növelhetik a gyulladást és a nátriumszintet, végső soron pedig a vérnyomást, amely összefüggésbe hozható a gyulladással.”

Csemegehúsok

A csemegehúsok a feldolgozott húsok egyik legkevésbé egészséges fajtája, számos olyan adalékanyaggal, amelyek károsak lehetnek az általános egészségre, és különösen a szívre.

Ahogy az orvosok mondják, „a feldolgozott csemegehúsok az első helyen állnak azon élelmiszerek listáján, amelyek növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek, köztük a szívroham és a stroke kockázatát”. A sovány húsok, például a pulyka és a csirke nagyszerű alternatívák.

Hot dog és virsli

A hot dogok tagadhatatlanul ízletes és népszerű finomságok, de a szomorú igazság az, hogy rettenetesen károsak a szívre, és túlzott fogyasztásuk növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Az orvos a hot dogot a szív- és érrendszeri egészség szempontjából az egyik legrosszabb feldolgozott húsnak nevezi, megjegyezve, hogy „magas a telítettzsírsav- és nátriumtartalmuk, amely hozzájárulhat a szívbetegségek kialakulásához”.

„A telített zsír növeli a plakkok kialakulásának kockázatát az artériákban, mivel szűkíti azokat, és korlátozza a véráramlást. A nátrium folyadék-visszatartáshoz vezet a szervezetben, amely megterhelheti a szívet, és növelheti a vérnyomást, tovább növelve a szív- és érrendszeri szövődmények kockázatát” – mondja az orvos.

Elolvasom a cikket