Ezt kell kerülni 60 éves kor felett

A táplálkozási szakemberek azonban rámutatnak egy olyan fehérjeforrásra, amelyből a 60 év felettieknek kevesebbet kellene enniük – írja a Parade alapján a Sports.kz.

A dietetikus úgy véli, hogy minden ételnek helye lehet az étrendben, így nem kell teljesen kerülni őket. Ő azonban azt javasolja, hogy kevesebb feldolgozott húst fogyasszunk.

„Számos bizonyíték van arra, hogy a feldolgozott húsok, például a csemegehúsok, a szalonna, a kolbász, a hot dog, a pácolt és füstölt húsok mérsékelt fogyasztása is összefüggésbe hozható a szívbetegségek és más betegségek fokozott kockázatával. Ha tehát a 60-as éveikben járó emberek még nem kezdték el korlátozni a húsfogyasztásukat, akkor itt az ideje, hogy ezt megtegyék” – jegyzi meg a szakértő.

A 60 év felettieknek korlátozniuk kell a magas zsírtartalmú feldolgozott húsok fogyasztását, mivel ezek gyakori fogyasztásuk esetén fokozhatják a gyulladást a szervezetben, ami későbbi életük során krónikus betegségekhez vezethet.

„Az ilyen húsok gyakran magas telített zsír- és nátriumtartalmúak, ami növelheti a szívbetegségek és a magas vérnyomás kockázatát, olyan állapotokét, amelyek az életkor előrehaladtával egyre gyakoribbá válnak. Sok feldolgozott húsnak magas a nátriumtartalma, ami problémát jelenthet az idősek számára, akiknek magas vérnyomás vagy más betegségek miatt korlátoznia kell a sófogyasztásukat” – hangsúlyozta a szakember.

Szakértők ugyanakkor azt tanácsolják, hogy az ilyen terméket helyettesítsük valami mással, amit szintén szeretünk.

„Aki például szereti a sós, kicsit ropogós, kicsit édes, rágós szalonnát, próbálja meg a szeletelt gombát olívaolajban vagy avokádóolajban kis juharsziruppal, szójaszósszal és bármilyen más fűszerrel megpirítani. Ugyanezt megteheti szeletelt padlizsánnal is. Nem ugyanaz, mint a hagyományos szalonna, de kiemel néhány kulcsfontosságú textúrát és ízt” – biztosította a táplálkozási szakértő.

Ha azonban mégis húsra vágyunk, azt ajánlják, hogy a túlságosan feldolgozott húsok (például a csemegehús) helyett inkább friss húst fogyasszunk, mert az kevesebb telített zsírt tartalmaz. A csirke és a hal szintén kevesebb telített zsírt tartalmaz, mint más húsok.

„Az egészséges táplálkozás egy hosszú időn át tartó, összességében egészséges étrend. Egy-egy elszigetelt étkezés vagy uzsonna nem hoz létre vagy tesz tönkre egy egészséges étrendet. Ha nehezen tudod megtartani az egészséges gondolkodásmódot, ha ételekről van szó, fontold meg, milyen ételeket tudsz hozzáadni, ha azok bizonyítottan egészségesek” – ajánlja a táplálkozási szakértő.

Szakértők szerint ha arra a sok finom és tápláló ételre koncentrálunk, amit megehetünk, ahelyett a néhány egészségtelenre, amit nem, könnyebben és érdekesebben fogunk olyan ételeket fogyasztani, amelyek tápanyagokban gazdagok.

Elolvasom a cikket