Ha már semmi nem használ

A migrén sokak számára ismerős lehet. Lüktető, nem szűnő fájdalom a fejünk egyik oldalán, ami súlyos esetekben még fényérzékenységgel és hányingerrel is társulhat. Vannak ugyan gyógyszerek a kezelésre, azonban sokszor ezeknek is szükségük van egy kis támogatásra, és van, amit mi is megtehetünk magunkért otthon.

Ahány ember, annyi fajta megoldás, ez pedig bevált kezelések esetében sincs másképp. A betegek egy jelentős része ugyanakkor javulásról számolt be jeges borogatás esetén. Itt érdemes megemlíteni, hogy jelenleg az orvosok sem tudják pontosan a migrén kialakulásának okait, így a jeges pakolás működésére sincs egyöntetű magyarázat. Annyi azonban biztos, hogy ha valakinek izomgörcs vagy izomfájdalom is van a tünetek között, annak érdemes a hideg borogatást kerülnie, és inkább meleggel próbálkoznia.

Fontos lehet emellett még stressz szintünk csökkentése is. Habár ilyenkor a futást természetesen senki nem ajánlja, azonban ha egy elsötétített szobába pihenünk, légzésgyakorlatokat végzünk, vagy csak nyugtató zenét hallgatunk, már azzal sokat segítünk a szervezetünknek a stressz csökkentésében.

Emellett sokan alkalmaznak masszázst ilyenkor, ami a migrénben szenvedők leírásai alapján segít a fájdalmon, főként ha időnként nyomás alá helyezik az adott fájdalmas területet.

Fontos még ezek mellett persze a hidratálás is, valamint az is, hogy ha a helyzet engedi, próbáljunk meg valamennyit aludni, ami sokszor akár teljesen meg is szüntetheti a tüneteket. A kutatások szerint ráadásul a jobb alvás véd minket a migrén kialakulásától a jövőben.

Megküzdeni azonban mindenképp nehéz lesz a migrénnel, így amennyiben tünetei súlyosbodnak, vagy a gyógyszerek és kezelések nem használnak, úgy ne habozzon egy specialistát felkeresni.

Elolvasom a cikket