Ilyen ritka tünetei is lehetnek a vérrögnek

A vérrög egy olyan vérsejtekből összeálló csomó, amely nem folyékony, hanem szinte már gélállagúvá vált. Ez a folyamat, amelyet alvadásként ismerünk, azonban amikor ez a vérereinken belül történik, akkor az könnyen a véráram teljes vagy részleges elzáródásához vezethet, ez a trombózis. Alapvetően két nagy csoportot különböztetünk meg, az egyik a vénás a másik az artériás trombózis.

Amikor ezek a csomók kialakulnak a véráramban, bizonyos esetekben maguktól is képesek feloldódni, azonban vannak olyan esetek, amikor ez csak részben sikerül, egy kis darab azonban leválik, és a szervezet más részei felé veszi az irányt a véráramban.

A vérrögök kapcsán érdemes kiemelni, hogy az általa okozott tünetek pontosan annyira sokszínűek amennyire előfordulási helyei azok lehetnek a szervezetünkben.

Az egyik gyakori előfordulási hely a láb, a mélyvénás trombózis pedig nem játék. A tünetek ebben az esetben az érintett láb vagy kar megduzzad, felpuhul és bevörösödik. A vérrög emellett jelentkezhet fájdalommal is, azonban érdemes megjegyezni, hogy szimmetrikus tüneteket, amelyek mind a két végtagot érintik, nem okoz. Így ha mind két lábunk feldagadt és fáj, nem érdemes vérrögre gondolnunk.

A szívben jelentkező trombózis az egyik legveszélyesebb, így az itt jelentkező tünetek is igencsak súlyosak. Hányás, szédelgés, mellkasi fájdalom, légzészavar, karba és nyakba sugárzó fájdalom jelezheti előre a közelgő tragédiát.

Kevéssé ismert, de belső szerveink környékén is kialakulhat vérrög, ilyen esetekben pedig főként hasfájás, hasmenés, hányás és a hasunk környékén felgyűlő folyadék is jelezheti a problémát.

Az egyik legismertebb trombózisfajta a sztrók, amikor az agyunkban záródik el egy ér, ennek a tüneteire pedig minden egészségügyi szakember igyekszik felhívni a figyelmet. A beteg arcának egyik fele ilyenkor lebénulhat, beszéde összefüggéstelenné válhat, zavartság, hirtelen személyiségváltozás léphet fel. Ilyenkor a beteg nemcsak maga képtelen a beszédre, de nem is érti azt sokszor, emellett ilyenkor elgyengülnek a végtagjai – jellemzően a test egyik oldalán.

A tüdőnkben jelentkező vérrög hasonló tüneteket mutat, mint a szív, hiszen itt is lehet éles fájdalom az egyik jel, azonban ennél gyakoribb a hirtelen lélegzetvesztés, a nehézlégzés és a szapora szívverés is.

Ha ezen tünetek együttesen jelentkeznek rajtunk vagy valamelyik szerettünkön, érdemes azonnali orvosi segítséget kérni, a segélyhívó felé pedig közölni a trombózis vélt tényét.

Elolvasom a cikket