Kiderült, hogy melyik a jobb

A termék „otthona” a pakisztáni Pandzsáb régió, amely a Himalája lábánál található – írja a Sports.kz.

Kémiailag a rózsaszín himalájai só hasonló az asztali sóhoz: 98 százalékban nátrium-kloridot, valamint káliumot, magnéziumot és kalciumot tartalmaz. Ezért van rózsaszín színe és a hagyományos asztali sótól eltérő íze.

Milyen előnyei vannak a rózsaszín himalájai sónak?

Számos tudós szerint a himalájai só akár 84 különböző nyomelemet is tartalmaz, de ez semmiképpen sem semmisíti meg azt a tényt, hogy a termék 98 százaléka nátrium-klorid. Mivel a sót szigorúan korlátozott mennyiségben fogyasztjuk, nem valószínű, hogy a nyomelemeknek ez a kis töredéke jelentősen befolyásolná az egészségünket.

Azt azonban senki sem vitatja, hogy a himalájai só természetesebb – általában nem tartalmaz adalékanyagokat.

Egy másik gyakori tévhit a nátriumtartalomra vonatkozik – valamilyen okból kifolyólag sokan azt hiszik, hogy a rózsaszín sóban kevesebb van, mint a szokásosban.

Az egyetlen különbség a himalájai és az asztali só között, hogy az előbbi nagyobb kristályokkal rendelkezik, ezért kevesebb nátriumot tartalmaz teáskanalanként. Ráadásul a rózsaszín só íze sósabb – ezért kevesebbet kell használni belőle.

Bár a rózsaszín só tartalmazhat kis mennyiségű jódot, de lényegesen kevesebbet, mint a jódozott só. Ezért, ha jódhiányban szenved, vagy fennáll a jódhiány kialakulásának kockázata, ajánlott a hozzáadott jódot tartalmazó konyhasóra váltani.

Elolvasom a cikket