Lemondott Vaughan Gething walesi miniszterelnök

MH/MTI
2024. július 16. kedd. 19:43

Gething, a kormányzó brit Munkáspárt walesi tagozatának vezetője alig négy hónapot töltött a walesi kormány élén.

A botrány februárban robbant ki, amikor nyilvánosságra került, hogy a politikus 200 ezer font (93 millió forint) adományt fogadott el David Nealtől, akit 2013-ban és 2017-ben is elítéltek, miután vállalata, a Dauson Environmental Group veszélyes hulladékot rakott le egy természetvédelmi területen.

Keddi lemondási nyilatkozatában Gething úgy fogalmazott, hogy ebben az ügyben őt „ártó szándékú, politikai indítattású és teljesen valótlan” vádak érték, de a helyzet mára odáig fajult, hogy nem tudja folytatni munkáját.

Hozzátette: a walesi kormányban különböző posztokon eltöltött 11 éve alatt soha nem hozott olyan döntést, amelyből személyes anyagi haszna származott volna.

Gething elődje, Mark Drakeford tavaly decemberben jelentette be váratlanul lemondását.

Drakeford utódjául a Munkáspárt bejegyzett és szavazásra jogosult walesi tagjai, illetve a Labour politikai szövetségesének számító helyi szakszervezetek választották meg Gethinget márciusban.

Gething utódját várhatóan ugyanilyen mechanizmus alapján választják meg.

Vaughan Gething Zambiában született, édesapja walesi, édesanyja zambiai illetőségű, a család 1977-ben költözött Walesbe.

A brit kormány csaknem három évtizeddel ezelőtt meghirdetett decentralizációs programja alapján, 1997 szeptemberében Wales lakossága népszavazással döntött a törvényhozó és végrehajtó hatáskörű helyi önkormányzatiság megteremtéséről.

Ennek létrejötte azonban kis híján meghiúsult: az éppen ötvenszázalékos részvétellel megtartott walesi referendumon a több mint 1,1 millió szavazatból mindössze 6721 billentette a mérleget a helyi népképviselet létrehozása felé.

Elolvasom a cikket