Mi történik az aggyal, ha naponta két pohár vörösbort iszik?

A tudomány világossá tette: a nagy mennyiségű alkohol fogyasztása káros az agyra.

De napi egy vagy két pohár nem igazán számít, nem igaz?
Korábbi tanulmányok még azt is állították, hogy napi egy pohár vörösbor általában egészséges. Bár ez még mindig vita tárgyát képezi, és a legújabb tanulmányok megcáfolták ezt az elméletet, valószínűleg sokakat meglep, hogy az új tanulmány mögött álló tudósok szerint már napi néhány normál adag alkohol is hatással van az agyra.

A Pennsylvaniai Egyetem kutatócsoportja által készített tanulmány szerint még az olyan mennyiségű alkoholfogyasztás is kockázatot jelenthet az agyra, amelyet a legtöbben nagyon szerénynek tartanának (heti néhány pohár sör vagy bor).

Egy pohár vörösbornak nagy hatása van
A kutatók megállapították, hogy még a nagyon kis mértékű vagy mérsékelt alkoholfogyasztás is az agy teljes térfogatának csökkenésével jár. A tanulmány több mint 36 ezer 40 és 69 év közötti felnőtt adatainak elemzésén alapul.
A kutatók úgy döntöttek, hogy egy fél pohár bort vagy sört tekintenek az alkohol mérésének standard mértékegységének. Más szóval egy pohár vörösbor és fél liter sör két egységnek számít.

Az alkoholfogyasztás és az agy közötti lehetséges összefüggések megértése érdekében a kutatók megvizsgálták azokat a tényezőket, amelyek befolyásolhatták az eredményeket.

Figyelembe vették az életkort, a magasságot, a nemet, a dohányzást, a társadalmi-gazdasági státuszt, a genetikát és a lakóhelyet. Az agytérfogatra vonatkozó adatokat is kiigazították az általános fejméret figyelembevételével.

Több alkohol – kisebb agy
Az eredmény az lett, hogy minél több alkoholt fogyasztott valaki, annál kisebb lett az agya. A tanulmány megállapította, hogy ha egy 50 éves személy napi kettőről három standard egységre növelte az alkoholfogyasztását, az három és fél évnyi öregedéshez hasonló hatással járt.

De vajon mennyi ideig kell inni ahhoz, hogy az agyra is hatással legyen?
Maga a tanulmány nem ad választ erre a kérdésre, mivel a tudósok csak egy adott időpontban vizsgálták az embereket, rögzítve az akkori alkoholszokásaikat. Azt, hogy mennyi ideje szerezték ezeket a szokásokat, a tudósok nem dokumentálták.

„Más adatok okot adnak arra, hogy azt higgyük, hogy az adott időszak alatt elfogyasztott alkohol teljes mennyisége is befolyásolja az eredményeket. Más szóval okkal gondolhatjuk, hogy minél hosszabb ideig iszunk – még ha csak egy kicsit is – annál nagyobb a hatás. Ez a tanulmány azonban erről semmit sem mond, és nem tudunk semmit arról, hogy ezek az emberek mennyi ideig ittak” – mondja Jørgen G. Bramness, a Nemzeti Közegészségügyi Intézet Méreganyagok és Dohánykutatási Osztályának vezető tudósa.

Eltérés a nemzeti ajánlásoktól
„Ezek az eredmények ellentmondanak a biztonságos alkoholfogyasztásra vonatkozó tudományos és kormányzati ajánlásoknak” – mondta Henry R. Kranzler, a kutatók egyike sajtóközleményében.

A National Institute for Alcohol Studies nem ajánlja, hogy a nők napi egy normál adag alkoholnál többet, a férfiak pedig kettőnél többet ne igyanak.
Kranzler szerint kiderült, hogy ez az ajánlás lehetővé teszi a férfiak számára, hogy többet igyanak, mint amennyit egy új tanulmány agykárosító mennyiségként azonosít.

Bramness az Országos Közegészségügyi Intézet munkatársa szerint a norvég hatóságok szándékosan döntöttek úgy, hogy egyelőre nem állnak elő ilyen alkoholkorlátozásokkal. Részben azért, mert nehéz lenne elterjeszteni a hírt, részben pedig azért, mert nincs konszenzus a véleményekben.

A nagy tanulmány
Az új tanulmány mögött álló tudósok azonban úgy vélik, hogy a korábbi kutatásokból hiányzott a kellően nagy adatbázis.

Az új tanulmány félmillió középkorú és idősebb brit genetikai és orvosi adatainak összegyűjtésén alapul. A tanulmány részeként a tudósok közülük 36 ezret vizsgáltak meg részletesen MRI-vizsgálatok segítségével. A tanulmány résztvevőit a napi alkoholfogyasztásukról is megkérdezték.
„Ez egy alapos tanulmány. Azt mutatja, hogy az agy az életkor előrehaladtával kisebb lesz, és hogy a kis mennyiségű alkohol rendszeres fogyasztása hozzájárul ehhez a folyamathoz” – mondja Bramness.

Már két sör is nagy hatással lehet
Amikor a kutatók az átlagos alkoholfogyasztásuk alapján csoportosították a résztvevőket, egy minta rajzolódott ki: a szürke és fehérállományú agytérfogatuk, amely más emberi tulajdonságok alapján előre jelezhető, kisebb volt.

A nulláról egy normál adag alkoholra való áttérésnek alig volt hatása az agytérfogatra, de a napi egyről kettőre, illetve kettőről három adag alkoholra való áttérés összefüggést mutat az emberi agy szürke és fehérállományának csökkenésével.

Ha naponta négy szabványos adag alkoholt iszunk, azaz két pohár vörösbort vagy egy liter sört, az agyunk tíz évvel tovább öregszik. A kutatók azt is megállapították, hogy minél idősebb valaki, annál nagyobb az alkohol negatív hatása az agyra.

„Ez a folyamat nem lineáris. Minél többet iszik, annál rosszabb lesz” – mondta Remi Daviet, az egyik kutató a sajtóközleményben.
Nem tudni, hogy ez a folyamat visszafordítható-e.

De mivel jár valójában az agy öregedése?
„Maga az agy egyre öregebb és öregebb lesz. Csökken a térfogata, de ezt nagyon sokféleképpen kompenzálja. Most azt látjuk, hogy az alkoholnak ugyanez a hatása, de nem tudjuk, hogy ugyanilyen módon kompenzálódik-e” – mondja Bramness, és hozzáteszi, hogy a vizsgálatok azt mutatták, hogy az agy jelentős időn keresztül amúgy sem kompenzálja a nagy mennyiségű alkoholfogyasztás hatásait.

Elolvasom a cikket