Németh Zsolt: A békemisszió következő állomása Tusványos

BNM
2024. július 16. kedd. 17:12

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke, az esemény alapítója a keddi sajtótájékoztatón elmondta, az 1990-ben egy olyan szabadegyetemet akartak szervezni, amely kötetlen körülmények között teszi lehetővé az eszmecserét magyarországiak, külhoni magyarok és a szomszédos népek fiataljai között, ez a célkitűzés pedig azóta sem változott.

„Tusványos fő ereje, hogy mindig is a kooperáció, a párbeszéd és nem a konfrontáció, a monológ volt a sajátja” – jelentette ki a politikus. A külügyi bizottság elnöke kiemelte, régen volt akkora szükség közös gondolkodásra, a politikai kérdések elemzésére, mint ma, amikor van mit elemezni.

Németh egyúttal azonban hangsúlyozta, a 2024-es szabadegyetem nagyon sűrű bel- és külpolitikai időszakban kerül megrendezésre, hiszen az európai parlamenti választások óta eltelt időszakot végignézve jól látható, milyen események történtek a hazai és a nemzetközi politikában, ez pedig determinálja az esemény tematikáját is.

A háború kapcsán a politikus kiemelte: „Meggyőződésük, hogy ezzel egy politikai korszakhatárhoz érkeztünk”, valamint hozzátette: „A háború és béke kérdése meghatározza a következő évtizedeknek – a politikai, közéleti kérdések mellett – a gazdasági jövőjét is.”

Németh Zsolt ennek kapcsán mint a legmeghatározóbb közelmúltbeli események egyikét emelte ki Orbán Viktor miniszterelnök békemisszióját, amely kapcsán elmondta: egyedülálló visszhangot kapott, és érzékelhető is a trendfordulat a békenarratívákban. Egyre erőteljesebbek azok a hangok, amelyek szerint nem lehet katonai megoldásban gondolkodni, hanem diplomáciai megoldásra van szükség. A politikus emellett elárulta: a békemisszió fontos állomása lesz Tusványos, ahol szombaton mond majd beszédet a kormányfő.

Hasonlóan kiemelt eseményként beszélt a külügyi bizottság elnöke a Patrióták Európáért-frakció megalakulásáról, amely kapcsán elárulta: Egyfajta fordulatot jelez Európában, hosszú ideje érezhető a nemzetközi jobboldal megerősödése, a mértéke vita tárgya, azonban a tény egészen biztosan nem – mondta. Németh Zsolt az új frakció feladatai között említette a közösségi, nemzeti és egyéni alapjogok védelmét is.

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Szövetség alelnöke arról beszélt, hogy habár ők nem változtak, a világ mégis rengeteget az elmúlt 33 év során. Az alapítók meghatározott értékrend alapján hívták életre Tusványost, ennek kapcsán pedig kiemelte, az esemény egyik fontos politikai feladata, hogy a nemzetpolitikai kérdéseket napirenden tartsa még akkor is, ha vannak, akiknek nem tetszenek ezek a törekvések.

Tárnok Mária magyarországi főszervező, a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány kuratóriumi elnöke ismertette: ezer előadó lesz jelen a nyári egyetemen, amelyet 76 partnerrel közösen 34 programhelyszínen, háromezer szervező közreműködésével készítettek elő.

Kedd este pedig megnyílik az online regisztrációs felület, a szombati nap azonban külön regisztrációhoz kötött, amelyet a honlapon lehet majd megtenni. A tábor területére mindennap négy óra előtt a belépés ingyenes.

Elolvasom a cikket