A CT-vizsgálat nagy segítség az orvostudományban

A CT-vizsgálat az egyik legelterjedtebb képalkotó vizsgálat az ultrahang mellett. Leginkább a súlyos belső sérülés veszélyével járó állapotok vagy vérzések (pl. stroke) diagnosztizálásában van fontos szerepe.

A CT-vizsgálat javallatai

Kezelőorvosa CT-vizsgálatot kérhet:

· csont- és lágyrész-elváltozások diagnosztizálásához (daganatok, sérülések);

· daganat vagy vérzés helyének pontos azonosítására;

· radioterápia, műtét vagy biopszia vezérlésére;

· egyes betegségek lefolyásának követésére;

· egyes terápiás beavatkozások hatásának követésére;

· belső sérülések és vérzések helyének és kiterjedésének vizsgálatára.

A test bármely része kiválóan vizsgálható CT-vel, azonban a leggyakrabban vizsgált tájékok a koponya, a has, a mellkas és a kismedence. A CT-felvétel jó minőségű képet ad a csontokról, az erekről és a lágy részekről is.

A CT-vizsgálat előkészületei

Attól függően, hogy a test mely régióit vizsgálják, különböző előkészületekre lehet szükség.

A vizsgálat előtt:

· vegye le az utcai ruháját, és kórházi öltözetben feküdjön fel a vizsgálóasztalra;

· vegyen le minden fémet tartalmazó ruhadarabot, mert befolyásolhatja a kép minőségét.

A CT-vizsgálatok egyes típusainál szükség lehet kontrasztanyag alkalmazására. A kontrasztanyag elnyeli a sugárzást, ezáltal kirajzolódik a képeken, amely segíti a pontosabb diagnózisalkotást. Kontrasztanyagot kaphat a beteg szájon át (az emésztőrendszer pontosabb ábrázolása érdekében), intravénás injekcióban (az erek és egyes szervek vizsgálatakor) vagy beöntéssel (a végbél vizsgálatakor).

Gyermekek CT-vizsgálatakor szükség lehet a gyermek altatására, mert mozgásuk rontja a képek minőségét, ami lehetetlenné teszi a képek értékelését.

A CT-vizsgálat folyamata

A CT-vizsgálatot kórházi körülmények között végzik. Teljes mértékben fájdalommentes, és a legtöbb esetben csupán néhány percet vesz igénybe.

A CT-készülék egy oldalára borított nagy fánkhoz hasonlít, amelynek a közepén lévő lyukon halad át a vizsgálóasztal. A beteg mozdulatlanul fekszik az asztalon, amelyet egy motor lassan keresztülhajt a készülék közepén, ahol a felvételek készülnek. A fánk alakú ház alatt helyezkedik el a sugárforrás és a detektor, amely folyamatosan körbeforogva készíti el a képeket minden irányból a beteg testéről.

A szomszédos szobában az operátor mindent lát és hall, így ha bármi problémája lenne vizsgálat közben, kérheti a segítségét. A CT-vizsgálat alatt előfordulhat, hogy az operátor instrukciókat ad (pl. tartsa vissza a lélegzetét) a jobb minőségű felvétel érdekben.

A CT-vizsgálat elektronikus felvételeit radiológus szakorvos értékeli.

A CT-vizsgálat kockázati tényezői

A CT-vizsgálat nem invazív képalkotó eljárás, tehát a vizsgálathoz nem kell a testbe hatolni, és viszonylag ritkán alakul ki nem kívánt hatás.

A vizsgálat során a beteg ionizáló sugárzásnak van kitéve. Minél jobb minőségű képalkotásra van szükség, annál nagyobb lesz a sugárexpozíció, amely kismértékben megemelheti egyes daganatos megbetegedések előfordulását. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a CT-vizsgálat által nyert információk sokkal nagyobb haszonnal bírnak, mint a sugárzás káros hatásainak kockázata, ezért alkalmazható a mindennapi klinikai gyakorlatban.

A kontrasztanyagos CT-vizsgálat során beadott kontrasztanyag ritka esetekben allergiás reakciót válthat ki az arra érzékeny betegekből. A CT-vizsgálat előtt feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha már előfordult allergiás reakciója kontrasztanyagra.

CT-vizsgálat terhesség idején

Amennyiben várandós, a CT-vizsgálat előtt mindenképpen tájékoztassa kezelőorvosát a terhesség tényéről. A CT-vizsgálat során alkalmazott sugárzás fejlődési rendellenességeket és egyéb károsodásokat okozhat a magzatban, ezért orvosa egyéb képalkotó módszereket javasolhat (pl. ultrahang, MRI).

A CT-vizsgálat után

A vizsgálat után visszatérhet a normál életvitelhez. Abban az esetben, ha kontrasztanyagot kapott, előfordulhat, hogy a vizsgálat után néhány óráig megfigyelés alatt tartják egy kései allergiás reakció lehetősége miatt, illetve megkérhetik, hogy igyon sok folyadékot mielőbbi kiürülése érdekében.

Elolvasom a cikket