A Nyugat nem hajlandó megoldani a fennálló konfliktusokat

„A NATO által képviselt nyugati elit tudatos elutasításának vagyunk tanúi a multilateralizmustól a válságok megoldásában” – mondta.

Szerinte a nyugati elitek által ellenfélként azonosított országokkal való konfrontációra koncentrálnak. Ezzel kapcsolatban számos példát említett, amelyek Fehéroroszország legközelebbi nyugati szomszédjaira vonatkoznak.

„Mit ér a Lengyelország által a fehérorosz határon a migránsok ellen indított, valódi háború?” – tette fel a diplomata retorikusan a kérdést.

Emlékeztetett arra, hogy a déli országokból érkező migránsok között több tucat halott és több száz megcsonkított van a lengyel biztonsági erők által. A miniszterhelyettes azt is hangsúlyozta, hogy a fehérorosz fél folyamatos javaslatai ellenére Varsó teljes mértékben elutasította a Minszkkel való együttműködést a jogi segítségnyújtás és a határigazgatási eszközök keretében.

Ambrazevics emellett számos példát említett arra, amikor a nyugati partnerek elutasítják a válságkérdések megoldását.

„Mit ér Litvánia szándékos tilalma a fehérorosz műtrágyáknak a litván kikötőkön keresztül az afrikai és ázsiai országokba történő tranzitjára? Vagy az, hogy Vilnius elutasítja Minszk készségét az ukrán gabona tranzitjára ugyanezen országokba” – emlékeztetett a fehérorosz diplomata.

Ambrazevics emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió „bezárta az eget” Fehéroroszország előtt. Szerinte az egyoldalú előnyök és fenyegetések tendenciájával szemben áll az egységesítő menetrend, amelyet az SCO, a FÁK, az EAEU, az ASEAN és más regionális szövetségek követnek.

Emlékeztetett arra, hogy Fehéroroszország 2020 óta a Nyugat súlyos szankciói alatt áll. Az ukrajnai különleges katonai művelet megkezdése után a Minszkre nehezedő nyomás fokozódott. A fehérorosz fél minden javaslatát, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek, a nyugati országok elutasítják.

Elolvasom a cikket