Átadták a magyar Nobel-díjasok Falát

A csütörtök délután tartott esemény keretében egy Karikó Katalint és egy Krausz Ferencet ábrázoló falfestményt adtak át a VII. kerületben, ezzel is tisztelegve a két Nobel-díjas magyar tudós munkássága előtt.

Az eseményen elmondott beszédében Vitályos Eszter méltatta a tudósok munkásságát és eredményeiket. Karikó Katalin kapcsán a kormányszóvivő kiemelte, a 2023-as orvosi-élettani Nobel-díjat Karikó Katalin és kutatótársa, Drew Weissman megosztva kapták biokémiai felfedezéseikért, amelyek lehetővé tették egy hatékony mRNS-alapú vakcina kifejlesztését a Covid–19 vírus ellen, emberek millióinak az életét mentve meg ezzel. Krausz Ferenc eredményeit kapcsán pedig hangsúlyozta, „számos területen hasznosítják felfedezéseit, köztük a gyógyászatban és a lézeres vizsgálatoknál is”.

Vitályos Eszter kormányszóvivő sajtótájékoztatója a Nobel-díjasok falának ünnepélyes átadóján 2024. július 17-én

Vitályos Eszter kormányszóvivő sajtótájékoztatója a Nobel-díjasok Falának ünnepélyes átadóján, 2024. július 17-én

Fotó: MH/Török Péter

„Karikó Katalin és Krausz Ferenc sorsában közös az is, hogy kistelepülésről indultak el, Magyarországon tanultak, magyarul gondolkodnak és büszkék magyarságukra – emelte ki a kormányszóvivő, valamint hozzátette: – A magyar emberek tehetségesek, szorgalmukkal pedig a világ élvonalába emelkednek a tudományos világ területén is.”

„Nem véletlen, hogy kiemelkedően magas a magyar Nobel-díjasok és egyéb jelentős tudományos teljesítményt nyújtó magyar emberek száma, éljenek és alkossanak bárhol a világban” – hangsúlyozta a politikus.

A két festmény a Wesselényi utcában, forgalmas, turisták által is frekventáltan látogatott helyen található. Ennek kapcsán Vitályos Eszter leszögezte: „Magyarország büszke azokra a magyarokra, akik kiemelkedő teljesítményt érnek el – ennek szép példája ez az utcai műalkotás. Egy ilyen fal is hozzájárul ahhoz, hogy ezt az elismerést kifejezzük, hírnevüket öregbítsük és személyüket megismertessük az hétköznapi emberekkel, de a Magyarországra látogató külföldiekkel is.”

„A fal erősíti a magyarok tudományos teljesítményéről külföldiek által alkotott tudását, felkeltheti érdeklődésüket a magyar kutatók munkái iránt, s ezáltal növeli a magyar tudományos élet, a magyar felsőoktatás, innováció ismertségét, vonzóképességét is. A Nobel-díjasok Fala egyben erősítheti a fiatalok tudomány iránti érdeklődését, a nemzeti identitást is” – jelentette ki a politikus.

Beszéde zárásaként a kormányszóvivő megköszönte az alkotók munkáját és a helyi lakók kedvességét, valamint elmondta: a helyszínen korábban egy 1956-ot megidéző festmény volt látható, amely már nagyon megkopott, látszott rajta az idő múlása, azonban a most elkészült alkotás már speciális festékkel készült, így nem fog olyan hamar halványodni, mint elődje.

A politikus egyúttal mindenkit megnyugtatott: „A két Nobel-díjas természetesen látta a látványterveket, és áldásukat adták a projektre.”

Elolvasom a cikket