Fanta-botrány: visszaszóltak Lázár Jánosnak

A Piac és Profit cikkében emlékeztet, a Fanta-botrány azután robbant ki, miután a Pénzcentrum lehozott egy cikket, amelyből kiderült, hogy az olaszországi Fanta kétszer annyi narancsot tartalmaz mint a Magyarországon forgalmazottak. Az üditőt gyártó Coca-Cola később válaszolt a lap megkeresésére, és elárulta, hogy több országban is gyártják az üdítőt, a gyümölcstartalom pedig valóban eltérő lehet.

„Fanta helyett csak hanta!” – írta a hírre reagálva Lázár János építési és közlekedési miniszter, aki bejegyzésében nemtetszésének adott hangot a magyar piacot leuraló Spar, Lidl és Aldi módszereivel szemben, valamint hozzátette, a magyar családokat ez a helyzet kiszolgáltatottá teszi.

A Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) azonban szerdán közleményben utasította vissza a vádakat, valamint jelezték, hogy az élelmiszeripari gyártóknak, feldolgozóknak jogukban áll a termékeik összetételét módosítani, hogy azok megfeleljenek pl. a nemzeti jogszabályoknak, a helyi fogyasztói preferenciáknak vagy a földrajzi és/vagy szezonális elérhetőségből eredő különbségeknek. Ezt mindaddig megtehetik, amíg betartják az uniós élelmiszer- és fogyasztóvédelmi jogszabályok valamennyi előírását.

Az OKSZ egyúttal sérelmezte, hogy a miniszter név szerint emelt ki kereskedelmi vállalatokat teljesen érthetetlen és indokolatlan módon kettős minőséggel vádolva őket.

A szövetség egyébként reagálásában visszautasította az általánosítást is a minőség területén, hiszen minden résztvevő törekedik arra, hogy a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően, a vásárói elvárások figyelembevételével értékesítsék az élelmiszertermékeket a fogyasztók megelégedésére.

Elolvasom a cikket