Hűsít, hidratál és a diétához is tökéletes ez a nyári gyümölcs

A görögdinnye több mint kilencven százaléka víz, így nagyszerű megoldást jelent arra, hogy hidratáltak maradjunk a nyári melegben. Sőt, akár az edzés utáni folyadékpótlásra is alkalmas. Rendszeres fogyasztása tisztítja az ereket, segít az emésztésben és a szervezetben felhalmozott salakanyagok eltávolításában.

A görögdinnyében számos ásványi anyag és vitamin található: ilyen például a kálium, a kalcium, a magnézium, valamint az A-, B- és C-vitaminok. A gyümölcs kalóriatartalma rendkívül alacsony: száz gramm görögdinnye mindössze harminc kalóriát tartalmaz.

A dinnye színét adó, likopin nevű karotinoid pedig erős antioxidáns, amelynek fogyasztása szintén előnyös. Nagy segítséget jelenthet különféle daganatos megbetegedések, illetve a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Emellett a dinnye magja is egészséges, ugyanis B-vitaminban gazdag, valamint vasat, kalciumot és cinket is tartalmaz.

Érdemes a fényes, ép, sötétzöld héjszínű, sötétsárga aljú dinnyék közül választani. Felvágás és fogyasztás előtt alaposan mossuk meg, így a külső felületén esetlegesen megtapadó baktériumokat el tudjuk távolítani. A gyümölcs remek alapanyag nyári italokhoz, de levesként, gyümölcsléként vagy salátában fogyasztva is nagyon finom, és a sonkákhoz is remekül illik. Érdemes tudni, hogy a magszegény dinnyék gyümölcshúsa sokkal keményebb, ezért kevésbé törik össze a szeletelés során – hangsúlyozta egy dinnyeszakértő.

Elolvasom a cikket