Így segíthetjük kedvenceinket a kánikulában

A legnagyobb problémát az okozza nyáron, hogy a kutyák nem izzadnak. A hő leadása főként lihegés által, illetve a mancsukon keresztül történik. Ez azonban közel sem elegendő a negyvenfokos hőségben. Ezért a gazdiknak is gondoskodniuk kell a megfelelő hűsölési lehetőségekről. Íme, néhány jó tanács!

  • Gondoskodjunk friss vízről

Ne hagyjuk, hogy kedvenceink szomjazzanak a nyári hőségben. A túl kevés vízfogyasztás kiszáradáshoz, veseelégtelenséghez, szervi rendellenességekhez, de akár halálhoz is vezethet. Arra is ügyeljünk, hogy ne legyen túl hideg a víz, mert az akár torokgyulladást vagy gyomorcsavarodást is okozhat.

  • Biztosítsunk árnyékot

Kertben tartott kutyus számára ez lehet egy sűrű lombú fa árnyéka vagy egy féltető alatti hely: a lényeg, hogy minden napszakban legyen hová behúzódnia. Egy árnyékos teraszon a hűvös járólap vagy beton is kellemes hőmérsékletű lehet az ebnek. Szintén jó megoldás lehet, ha a kutyust egy lehűtött lakásban tartjuk a nagy hőségben.

  • Töltsük fel a gyermekmedencét

Természetesen a hűtés legjobb módja a fürdés és egy kiadós úszás. Ha van rá lehetőségünk, keressünk fel egy közeli vízpartot. De jó megoldás lehet egy kis műanyag gyerekmedence használata is. Ez a méret pontosan megfelel a kutya igényeinek, és bármikor önkéntesen lehűtheti magát benne. Ha a kutyus nem fél tőle, slaggal, gyenge vízsugárral is lehűthetjük őt.

  • Alakítsunk ki egy hűvös fekhelyet

Erre a legjobb megoldást a kifejezetten kutyák részére tervezett, hűsítő vízágy jelenti, amely órákon keresztül képes hűvösen tartani kedvencünk testét.

  • Ne hagyjuk kutyánkat a bezárt autóban!

Soha ne hagyjuk kedvencünket a tűző napon kikötve vagy a kocsiba zárva. Még árnyékban álló autóban és rövid időre sem, még akkor sem, ha le van húzva az ablak. Az átforrósodott autóban a kutya nagy eséllyel hőgutát kap. Még öt perc is végzetes lehet számára.

Elolvasom a cikket