Kínai külügyminisztérium: Az Egyesült Államok saját emberi jogi problémáit oldja meg

MH/ MTI
2024. július 17. szerda. 14:34

Kína felszólítja az Egyesült Államokat, hogy oldja meg saját, belföldi emberi jogi problémáit ahelyett, hogy azokat gyakran ürügyként használja fel arra, hogy beavatkozzon más országok belügyeibe – jelentette ki a kínai külügyminisztérium szerdán.

Lin Csien kínai külügyminisztériumi szóvivő szerint az Egyesült Államok szándékosan hamis információkat terjeszt, lejáratja Kína emberi jogi helyzetét, válogatás nélkül vízumkorlátozásokat vezet be kínai tisztviselőkkel szemben és a nemzetközi jogokat megsértve súlyos mértékben beavatkozik Kína belügyeibe.

„Kína határozottan elégedetlen és ellenzi ezt, így ünnepélyes nyilatkozatot tett az Egyesült Államoknak, (…) és ellenintézkedésként a törvényeknek megfelelően kölcsönös vízumkorlátozásokat fog bevezetni azon amerikai tisztségviselőkkel szemben, akik hazugságokat állítanak a Kínával kapcsolatos emberi jogi kérdésekben, ártva ezáltal Kína érdekeinek” – jelentette ki a szóvivő.

„Az Egyesült Államoknak nincs joga más országok emberi jogi helyzetét kommentálni és felelőtlen megjegyzéseket tenni” – mondta, hozzátéve, hogy a nemzetközi közösség már régóta világosan látja és nehezményezi Washington szándékos manipulációját az emberi jogokkal kapcsolatban.

„Ha az Egyesült Államok valóban törődik az emberi jogokkal, akkor fel kellene hagynia a kettős mércével, és tükörbe kellene néznie saját emberi jogi gaztetteit illetően” – hangsúlyozta.

Elolvasom a cikket