Lehet hogy sokan nem is demnciától szenvednek

Egy új kutatás szerint, amit a Medicalexpress szemlézett, rengeteg olyan demens beteg lehet, akiknek tüneteit valójában cirrózis, azaz ismertebb nevén májzsugor okozza.

A Virginia Commonwealth University’s School of Medicine legfrissebb kutatásai alapján közel 13 százaléka lehet a demenciával kezelt betegeknek valójában az, aki májzsugorban szenved. Ennek oka, hogy a májfunkció romlásával a cirrózisos betegek testét ellepik azok a méreganyagok, amiket a máj már nem tud többé kiszűrni, ez pedig nagyon hasonló tüneteket produkálhat a demenciához.

A hepatikus enkefalopátiának nevezett állapot visszafordítható a megfelelő kezeléssel, azonban annak hiányába az áldozat kómába eshet, majd később meg is halhat.

A tanulmány készítői a hasonlóság és az ebből fakadó nehézségek okán javasolják a demenciával foglalkozó szakembereknek, hogy fontolják meg a szűrő jellegű májvizsgálatok bevezetését. Ez sok olyan korai esetet segíthetne diagnosztizálni, amelyek még kezeléssel moderálhatóak lennének, ez pedig jelentősen javítaná a betegek életminőségét.

Elolvasom a cikket