Olcsó, és még a gyomorfekély ellen is véd

A cékla csökkentheti a GI-betegségek kockázatát, „fekélyellenes” hatásával és megszünteti az allergiás reakciókat – mondta Ekaterina Veselova táplálkozási szakértő.

A szakember szerint a gyökérzöldség igazi „szuperélelmiszernek” nevezhető. A cékla sok U-vitamint tartalmaz, amely csökkenti a sósav túlzott kiválasztását, amely megvédi a gyomor nyálkahártyáját a fekélyes károsodástól. A szakértő azonban hangsúlyozta, hogy a cékla és a céklalé csak a fekélyek megelőzésére használható, a súlyosbodás időszakában ellenjavallt.

Emellett a zöldség rostban gazdag, így javítja az emésztést, és támogatja a bélrendszer egészségét. A szerves savak lassítják a zsírfelhalmozódás folyamatát a májban, valamint csökkentik a vérnyomást, és „megtisztítják” a vért.

A leghasznosabb nyers formában fogyasztani. Nem szükséges megenni a gyökérzöldséget, készíthetünk belőle gyümölcslevet is. A frissen préselt italt két-három órán át ajánlott állni hagyni – emlékeztetett a táplálkozástudományi szakértő a RIAMO című kiadványnak adott interjú során.

Elolvasom a cikket