Orrspray-jel az Alzheimer ellen

Egy friss kísérletben tudósok sikerrel alkalmaztak egy orrspray-t, amely képes volt arra, hogy csökkentse az Alzheimer-kórral járó és azért részben felelős tauproteineket – derül ki a Medicalexpress cikkéből.

A több intézmény neurológusai által végzett kutatás során az orrspray használatával sikerült az Alzheimer-kórért felelős tauproteineket csökkenteni egerekben. Ez az a proteinszerkezet, amely leginkább a súlyos esetekben jelentkezik a betegek szervezetében, és nemcsak az Alzheimer-kór, de más neurológiai betegség esetében is megjelenik.

A szervezet hibás működése miatt kialakuló tautúltengést már korábban is összefüggésbe hozták a mentális hanyatlással járó betegségekkel kapcsolatban, épp ezért a kutatók már évek óta próbálnak hatékony kezelést kidolgozni a proteináramlás megállítására.

Az egereken végzett kísérlet során pedig bebizonyosodott, hogy a kifejlesztett orrspray képes arra, hogy csökkentse a demencia és az Alzheimer-kór jelentkezését a kísérleti állatokban, mégpedig a tauproteinek szétbontása által.

Elolvasom a cikket