Rekordmennyiségű kokaint találtak egy Belgiumba szánt paraguayi cukorszállítmányban

MH/ MTI
2024. július 17. szerda. 9:39

Santiago Pena államfő sajtóértekezletén elmondta, hogy az „Édesség művelet” fedőnevű akció egy sor „nagyon szomorú epizódot” követett, amelyek azt jelzik, hogy Paraguay a térség egyik kábítószer-kereskedelmi központjává vált.

Az elnök hozzátette: a mintegy 240 millió dolláros (86 milliárd forintos) fogás remélhetőleg megzavarja a kokainkereskedelmet, és hangsúlyozta, hogy a rendőrség nyomoz az elkövetők után.

„Úgy vélem, ez azt üzeni a bűnszervezeteknek, hogy ne használják Paraguayt tranzitállomásként, elszánt és szervezetten dolgozó hatóságokkal találják szembe magukat” – mondta Pena, megjegyezve, hogy megerősítették a kikötői biztonsági szolgálatot, és a bűnbandák nem fogják tudni elkerülni az összes felállított ellenőrzőpontot.

A paraguayi kábítószerelhárítás ügynökei hétfőn kezdték kipakolni a 40 kilós cukroszsákokkal megtöltött konténereket a főváros folyami kikötőjében, Puerto Caacupemiben, és még kedden is tartott a szállítmányban talált kokain válogatása és mérése.

Az egyelőre nem világos, hogy honnan származik a kokain.

Francisco Ayala, a kábítószer-elhárítás szóvivője azonban emlékeztett rá, hogy földrajzi elhelyezkedését tekintve Paraguay stratégiai helyzetet foglal el a szervezett bűnözés szempontjából, mivel a világ legnagyobb kokaintermelőinek közelében található.

Elolvasom a cikket