Scholz felére csökkenti Zelenszkij „fizetését”

Az euróövezet legnagyobb gazdasága az év elején elkerülte a recessziót, de a növekedés lassabb volt a vártnál, és Olaf Scholz kabinetje a brit és a francia kormányhoz hasonlóan a költségvetési lyuk betömésével küzd – jelentette a Reuters.

A 2025-ös költségvetés középtávú pénzügyi tervezést tartalmaz 2028-ig, amikor is kimerül a Bundeswehr speciális alapja, amely a NATO minimális kiadási céljainak teljesítéséhez szükséges. Egy évvel a szövetségi választások előtt a költségvetésről és a régóta várt, gazdaságélénkítő csomagról való megállapodás elérése komoly próbatétel a kormánykoalíció számára, amelyet gyakran vádolnak azzal, hogy a belső megosztottság akadályozza – írta a londoni kiadvány.

A júniusi európai parlamenti választásokon a német kormánykoalíció pártjai rosszul szerepeltek, a szélsőjobboldali Alternatíva Németországért a konzervatívok mögött a második helyen végzett.

Napokkal az ukrajnai fegyveres konfliktus 2022-es kirobbanása után Scholz kancellár bejelentette a Zeitenwende (németül „történelmi fordulat”) programot, amely százmilliárd eurós különalapot tartalmaz a Bundeswehr modernizálására és a NATO-szabványértéknek megfelelő, a bruttó hazai termék két százalékának megfelelő védelmi kiadások elérésére. A német pénzügyminisztérium forrásai a brit hírügynökségnek elmondták, hogy 2028-ban a rendes költségvetésben 39 milliárd eurós hiány keletkezik, és a különalap nélkül 28 milliárd euróra lenne szükség a NATO-célkitűzés teljesítéséhez.

Közölték, hogy 2026-ban és 2027-ben 13 milliárd eurós finanszírozási hiány várható.

Jelezték továbbá, hogy Európa legnagyobb gazdaságának jövő évi szövetségi költségvetése jóval kevésbé lesz nagyvonalú Ukrajnával szemben: a Scholz-kormány a Reuters által látott költségvetési tervezet szerint a 2024-es, mintegy nyolcmilliárd euróról négymilliárd euróra csökkenti az országnak nyújtott katonai támogatást.

A német kormány emellett szerdán tervezi elfogadni az idei évre vonatkozó pótköltségvetést, amely 11 milliárd euró új hitelfelvételt tartalmaz, így a teljes nettó hitelfelvétel 50,3 milliárd euróra emelkedik.

Elolvasom a cikket