Tíz főzési tipp kánikula idején

A nyári főzések, sütések lebonyolítása szinte embert próbáló feladat lett az utóbbi időben. Az időjárásra ugyan nem vagyunk befolyással, de egy kis trükközéssel elkerülhető, hogy mi is megsüljünk a konyhában.

1. Alternatív eszközök

A legrosszabb ilyenkor talán a sütő adta hő, ha tehetjük, kerüljük a bekapcsolását. Remek alternatíva lehet helyette a forró levegős sütő, a multifunkciós főzőedény vagy akár a mikrohullámú sütő.

2. Hűvösebb napszak

Érdemes a főzést olyankorra időzíteni, amikor még nem tetőzik a kánikula, vagy már alacsonyabb a hőmérséklet. A reggeli, esti órák általában elviselhetőbbek, próbáljuk meg ekkorra szervezni a főzés időpontját.

3. Gyors receptek

Nem a nyár a legjobb időszak a bonyolult, sok előkészületet igénylő receptek kipróbálására. Ilyenkor a gyors és egyszerűen elkészíthető ételek előnyt élveznek, és így a főzés mellett a járulékos munkán (mosogatás, elpakolás) is spórolhatunk.

4. Okos alapanyag-választás

Ne csak gyors és könnyű receptekben gondolkodjunk, hanem az alapanyagok megválasztásakor is törekedjünk ezen szempontok betartására. A csirkemellfilé és a halak jó választásnak bizonyulnak, hiszen rövid idő alatt készre sülnek. A zöldségeknek sem kell sok idő, hogy puhára főjenek, a friss salátákat pedig főzni sem kell.

5. Spórolás az időn

Nyáron használjuk ki az előfőzött, elősütött termékek előnyeit. A fagyasztott rántott sajt például percek alatt elkészül, a konzerves alapanyagokhoz (pl. tonhal) pedig be sem kell kapcsolni a tűzhelyet.

6. Gyors köretek

Választhatunk olyan köretet, amelyek rövid főzési idővel vagy főzés nélkül is elkészülnek. A kuszkusz, a bulgur, a rizstészta és az üvegtészta is remek alapanyag. Ezekhez csupán forró vízre van szükség.

7. Két legyet egy csapásra

Ha már be kell kapcsolni a tűzhelyet, akkor hozzuk ki belőle a lehető legtöbbet. Vagyis amit csak lehet, készítsünk el egy füst alatt. A hús és a zöldség együtt sütésével például sok időt és energiát spórolunk.

8. Kint a szabadban

Főleg hétvégén, ha van rá lehetőségünk, helyezzük a konyhát a szabadba. Egy árnyékos helyen, a friss levegőn jobban esik a főzés.

9. Folyadékbevitel

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy milyen fontos a megfelelő folyadékbevitel, különösen nyáron. A fokozott izzadás miatt elveszített vizet és az ásványi anyagokat is pótolni kell. Ha pedig hidratáltak vagyunk, könnyebb elviselni a meleget.

10. Szellőztetés

Amikor főzünk, nyissuk ki az ablakot, és ha van, állítsunk egy ventilátort is a konyhába. Ez segít keringetni a levegőt, így megakadályozza a forró hő felgyülemlését.

Elolvasom a cikket