Ukrajna folyamatos uniós támogatásának szükségességéről szólt az új Európai Parlament első vitája

A vitában a parlamenti frakciók vezetői szólaltak fel. Az Európai Néppárt nevében Andrzej Halicki lengyel politikus elmondta, hogy pártja Ukrajnát támogató állásfoglalási indítványt kezdeményezett, amelyet széles körben támogatott az EP legtöbb frakciója. Azt mondta, Ukrajna biztonságának megerősítése növeli az európai emberek biztonságát is. „Senkinek sincs joga hazafinak nevezni magát, ha aláássa ezt a közös erőfeszítést és korlátozza a segítséget, amelyet nyújtani igyekszünk Ukrajnának” – hangsúlyozta.

Hozzátette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök felelősséggel tartozik a Nemzetközi Büntetőbíróságnak. Véleménye szerint Putyinnal senki sem tárgyalhat, és az uniónak saját érdekéből fakadóan is kell Ukrajnát gazdaságilag, politikailag és katonailag támogatni.

Iratxe Gárcia Pérez, a szocialisták képviselőcsoportjának spanyol vezetője bírálta a magyar miniszterelnököt, amiért a békemisszió keretében Oroszországba látogatott.

„Az álpatrióták új képviselőcsoportjának leghangosabb vezetője, Orbán Viktor Putyinnal találkozott, hogy becsmérelje az Európai Uniót, és egy olyan béketervről egyeztessen vele, amely az orosz terjeszkedést támogatja” – jelentette ki.

Szerinte az „álpatrióták” értékei megegyeznek az ártatlan emberek otthonokban, kórházakban és iskolákban történő orosz bombázásával.

Hangsúlyozta, hogy az EU Ukrajnának nyújtott támogatásának azon elidegeníthetetlen elven kell alapulnia, amely elutasítja erő alkalmazását a nemzetközi kapcsolatokban. Mint mondta, évekbe is telhet, de az ukrán nép meg fogja nyerni a háborút, mert az „eszmei csatában” már győzelmet aratott.

Jordan Bardella, a Patrióták Európáért frakcióvezetője szerint nem megengedhető, hogy az orosz imperializmus bekebelezze Ukrajnát, megsértse az ukránok szuverenitását, és fenyegesse a nemzetközi rendet és békét.

Az állásfoglalási indítványt azonban a francia politikus problematikusnak nevezte. „Ukrajna NATO-ba való belépését indítványozó javaslat igencsak aggályos, mert az a háború eszkalációjához vezethet. Az állásfoglalás a gazdaságunk és a mezőgazdaságunk túlélését is veszélyeztetné, mert súlyosan érintené a közös agrárpolitikát” – mutatott rá.

Kiemelve, hogy az állásfoglalás elítéli Orbán Viktor oroszországi látogatásait leszögezte, „Magyarország, a transzatlanti szövetség kulcsfontosságú partnere nem vádolható azzal, hogy negatívan befolyásolja a dolgokat, amikor megpróbál tárgyalásokat kezdeményezni az orosz féllel”.

Joachim Brudzinski lengyel politikus az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoport részéről kijelentette: csak az ukrán győzelem vezethet Putyin vereségéhez, Ukrajna veresége orosz erőket hozna az európai határokhoz. „Oroszország nukleáris fegyvereket telepítene a határainkra, növelné erőit és felkészülne egy újabb invázióra. Ez időbe telhet, kezdődhet egy hibrid támadással vagy akár teljes körű invázióval” – figyelmeztetett. Ukrajna folyamatos támogatásának szükségességét hangsúlyozva a képviselő felhívta a figyelmet arra is, hogy a háborús bűnös orosz elnöknek bíróság elé kell állnia.

Valérie Hayer a Renew frakciót képviselve hangsúlyozta: erkölcsi kötelesség az ukrán nép és az Ukrajnával szomszédos országok támogatása. Felhívta a figyelmet, hogy a Kreml által terjesztett álhírek ellenére ebben a háborúban csak egy agresszor és egy áldozat van. „Ukrajna biztonsága a mi biztonságunk. Az európai politikába történő beavatkozást és hibrid fenyegetéseket tapasztalunk. Határozott választ kell adnunk az EP-ben is Putyin propagandájára” – emelte ki.

Sergey Lagodinsky német politikus, a Zöldek frakciójának vezetője az ukrán néppel való közös uniós szolidaritást hangsúlyozta. „Európa a közös jövőnkért való felelősséget és a szomszédainkkal, különösen az ukránokkal való szolidaritást is jelenti” – emelte ki.

Martin Schirdewan, a Baloldal képviselőcsoportjának társelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az Ukrajnát támadó orosz fegyverekben nagyon gyakran nyugati elektronikai alkatrészek vannak. „A Kirgizisztánba irányuló német autóalkatrész-export négy év alatt több ezer százalékkal nőtt. Ez az export nyilvánvalóan végső soron Oroszországba irányul, megkerülve a szankciókat. Az EU pedig nem tesz semmit” – hívta fel a figyelmet. Véleménye szerint azért nincsenek hatékony uniós szankciók a korrupt orosz oligarchákkal és a katonai-ipari komplexummal szemben, mert a nagyvállalatok diktálják a feltételeket, és nem akarnak pénzt veszíteni csak azért, mert Oroszország háborút folytat Ukrajna ellen.

René Aust, a Szuverén Nemzetek Európája frakció társelnöke arról beszélt, hogy az EU ukrajnai háborúval kapcsolatos stratégiája ezidáig nem vezetett békéhez, sőt egyes lépések közelebb hozták a tagállamokat a háborúhoz, a helyzet pedig egyre súlyosabb Ukrajnában. Mint mondta, más megközelítésre van szükség, itt az ideje az uniós stratégia megváltoztatásának.

„Hálás vagyok, hogy Orbán Viktor vállalja ezért a felelősséget. A politikai vezetés egy demokratikus társadalomban azt jelenti, hogy ki kell állni a helyes dolgokért, még akkor is, ha ellenállásba ütközünk. Nem lehet mindig a kényelmes, népszerű utat választani” – tette hozzá a német politikus.

Elolvasom a cikket