Valóban minden betegség lelki eredetű?

Barna Dóra
2024. július 17. szerda. 9:24

Hamer elmélete szerint az összes betegséget, beleértve a rákot is, pszichoszomatikus konfliktusok, érzelmi traumák okozzák, amelyeket ő „biológiai konfliktusoknak” nevez. Ezek a konfliktusok állítólag különféle fiziológiai elváltozásokat váltanak ki, amelyek végül betegséghez vezetnek.

Az Új Germán Medicina öt biológiai törvénye:

  1. A vastörvény (Der Eiserne Regel des Krebses): Hamer szerint minden betegség egy hirtelen, drámai és izoláló konfliktus következtében alakul ki, amely egy úgynevezett „DHS” (Dirk Hamer Szindróma) nevet visel. A DHS-t az egyén váratlan, érzelmi megrázkódtatása váltja ki.
  2. A kétfázisú betegségek törvénye: Minden betegség két szakaszra osztható: a konfliktus-aktív fázisra és a gyógyulási fázisra. Az első szakaszban a konfliktus stresszt és fiziológiai változásokat okoz, míg a második szakaszban, miután a konfliktust megoldották, a test megpróbál helyreállni.
  3. A betegségek és a fejlődési eredetük törvénye: Minden betegség egy adott fejlődési réteghez kapcsolódik, mint például az endodermához, mezodermához vagy ektodermához. E rétegek mindegyike különböző típusú konfliktusokhoz és szöveti elváltozásokhoz kapcsolódik.
  4. A mikrobák szerepe a gyógyulásban: Hamer szerint a mikrobák, mint a baktériumok és vírusok, nem okoznak betegséget, hanem segítik a test gyógyulását a konfliktusok megoldása után. Ezek a mikrobák a gyógyulási fázisban aktiválódnak, hogy lebontsák a szükségtelen szöveteket és helyreállítsák a test normális működését.
  5. A betegségek biológiai értelme: Minden betegség egyfajta biológiai válasz a túlélés érdekében. Azaz minden betegségnek van egy mélyebb biológiai értelme, amely segít az egyénnek megbirkózni a konfliktussal.

Kritika és veszélyek

Az Új Germán Medicina számos kritikát kapott a hagyományos orvostudomány képviselőitől. Hamer elméleteit tudományosan nem igazolták és gyakran összeütközésbe kerül a bizonyítékokon alapuló orvosi gyakorlattal. Az UGM követése veszélyes lehet, mert arra ösztönzi a betegeket, hogy hagyják figyelmen kívül a bevált kezeléseket, mint például a műtétet, kemoterápiát vagy sugárterápiát.

Jogi és etikai problémák

Dr. Hamer és az UGM több alkalommal is jogi problémákkal szembesült. Hamer orvosi engedélyét megvonták és többször is bíróság elé került, mert betegeit nem megfelelő kezelésekre ösztönözte, amelyek közül néhány halállal végződött.

Összefoglalva, az Új Germán Medicina egy vitatott alternatív orvosi rendszer, amely a betegségek pszichoszomatikus eredetét hangsúlyozza, ám tudományos alapjai megkérdőjelezhetők és követése súlyos egészségügyi kockázatokkal járhat.

Azonban szép számmal vannak, akik ezt a módszert követve gyógyultak ki súlyos betegségekből.

Elolvasom a cikket