A DASH diéta lehet a megoldás a cukorbetegek szívproblémáira?

A kutatók 563 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő és 692 egészséges önkéntes egészségügyi adatait elemezték, hogy megállapítsák, mely táplálkozási minták segítenek csökkenteni a gyulladásos markerek és az érelmeszesedés kockázatát. Ezek a tényezők olyan betegségek kulcsfontosságú kiváltó okai, mint a szívkoszorúér-betegség, az angina pectoris, a szívelégtelenség, az aorta aneurizma, a szívasztma és a szívinfarktus.

A kutatók különböző tényezők, például az életkor, a nem, a kalóriabevitel, a testtömegindex, a vérnyomás, a koleszterinszint, a dohányzási státusz és a fizikai aktivitás figyelembevétele után arra a következtetésre jutottak, hogy a legegészségesebb szívbarát étrend a mediterrán és a DASH-diéta.

A mediterrán diéta magában foglalja az édes és zsíros ételek, a gyorséttermi ételek és a húsok kerülését a hal, a növényi alapú élelmiszerek, a diófélék, az olívaolaj, a sajt és a tenger gyümölcsei javára. A DASH-diéta, amely a Dietary Approaches to Stop Hypertension rövidítése, hasonló ajánlásokat tartalmaz, és a gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonafélék és alacsony zsírtartalmú tejtermékek fogyasztására szólít fel.

Elolvasom a cikket