A KSH és az Iparkamara együttműködése

MH/MTI
2024. július 18. csütörtök. 13:00

A KSH elkötelezett a gazdasági adatok pontos és megbízható gyűjtése, elemzése és közvetítése iránt, annak érdekében, hogy hozzájáruljon a gazdasági stabilitáshoz, fejlődéshez, valamint a versenyképesség növeléséhez – szögezték le a közleményben.

A megállapodó felek az együttműködéssel a hazai vállalkozások adatszolgáltatási kötelezettségeinek összehangolására, egyszerűsítésére, az adatszolgáltatási folyamat racionalizálására törekszenek, miközben kiemelt hangsúlyt kap a rendelkezésre álló adatok terjesztése a vállalkozások felé, annak érdekében, hogy jobban megismerjék és megértsék a körülöttük lévő gazdasági környezetet. A cél a kétirányú kommunikáció kialakítása a vállalkozások mint adatszolgáltatók és a KSH mint adatkérő között.

Az MKIK a területi kamarákkal szoros szövetségben segíti, hogy a vállalkozások megismerjék és hatékonyan felhasználják a KSH által aggregált gazdasági adatokat – fűzték hozzá.

A KSH stratégiai célkitűzése a vállalkozások, intézmények válaszadói terheinek csökkentése, amit elsősorban a hagyományos statisztikai adatgyűjtések alternatív és adminisztratív adatforrásokkal történő folyamatos kiváltásával valósít meg. A KSH és a gazdasági szereplők közös érdeke az adatszolgáltatási kötelezettségek pontos teljesítése, illetve az adatok feldolgozása, nyilvánosságra hozatala, ami támogatja az üzleti döntéseket is.

A statisztikai hivatal és az MKIK a jövőben az információ- és tudásmegosztásban, a kamara kutatóműhelyével – az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézetével – közös kutatások lefolytatásában, szakértői partnerségben és egymás kölcsönös szakmai támogatásában fog együttműködni – jelentették be a közleményben.

Elolvasom a cikket