A lengyel elnök előzetes alkotmánybírósági normakontrollt kér a levélszavazásról szóló törvénymódosításról

MH/ MTI
2024. július 18. csütörtök. 18:36

A parlament által júniusban megszavazott törvény lehetővé tenné minden választópolgár számára a levélszavazást a parlamenti és az elnökválasztáson, valamint az európai parlamenti választáson is, a helyhatósági választásokra vonatkozóan viszont csak bizonyos meghatározott kivételek esetében engedné meg ezt a voksolási módot.

Az elnök jogi kétségeit azzal indokolta, hogy a helyhatósági választásokon csak a fogyatékossággal élők és a 60 évesnél idősebbek élhetnének a levélszavazás lehetőségével, a karanténba helyezettek viszont nem. Jelenleg mindenfajta választáson a fogyatékosággal élők, a 60 évesnél idősebbek, valamint a karanténba helyezettek is szavazhatnak levélben.

Az államfő szerint a karanténba helyezetteket a szavazás lehetőségéből kizáró megoldás sérti a választási részvételről és az állampolgárok jogi egyenlőségéről szóló alkotmányos előírásokat.

Az elnök a törvénymódosítás parlamenti elfogadása kapcsán a szejm összetételét illető kétségeit is megfogalmazta. Felidézte: Maciej Wasik és Mariusz Kaminski, a fő ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság (PiS) képviselői nem tölthették be mandátumukat a jogszabály első alsóházi olvasata idején.

Andrzej Duda arra utalt, hogy a két ellenzéki képviselőt decemberben kétévi szabadságvesztésre ítélték annak ellenére, hogy ő korábban államfői kegyelemben részesítette őket. Az ítéletre hivatkozva Szymon Holownia alsóházi elnök aláírta Kaminski és Wasik mandátumfosztását, amely lépést viszont a lengyel legfelsőbb bíróság nem erősítette meg. Andrzej Duda precedensértékűnek nevezte a lengyel alkotmánybíróság június 19-i ítéletét, amely alkotmánysértőnek talált egy másik, a parlamentben januárban megszavazott törvényt, mivel Kaminski és Wasik már akkor sem vehetett részt a szavazáson.

Mariusz Kaminski és Maciej Wasik a júniusi európai parlamenti választásokon szerzett EP-képviselői mandátumot a PiS listájáról. Andrzej Duda szerint a lengyel parlamenti mandátumuk csak az EP-be történt megválasztásuk nyomán szűnt meg.

A szejm összetételét illető, Kaminski és Wasik ügye kapcsán megfogalmazott kétségei miatt a lengyel államfő az utóbbi hónapokban több törvényt is előzetes vagy utólagos alkotmánybírósági normakontrollra küldött.

Elolvasom a cikket