Az rákos megbetegedések kockázatának csökkentésére alkalmas módszereket fedeztek fel

Pavlova kifejtette, hogy a rossz szokások – a dohányzás (még a passzív is) és az alkoholfogyasztás – teszik tönkre leginkább az egészséget. Szerinte a dohányzásról való leszokással megelőzhető a rákos megbetegedések 19,3 százaléka, különösen a tüdő-, hörgő-, gége-, nyelőcső- és hólyagrák.

Az alkoholról való lemondás 5,4 százalékkal csökkentené az összes rákos megbetegedés kialakulásának esélyét – tette hozzá az endokrinológus. Eközben 45 százalékkal csökken a gégerák, 50 százalékkal a szájüregi rák, 23 százalékkal a májrák és 16 százalékkal a mellrák kialakulásának kockázata.

A túlzott UV-sugárzás kerülésével és speciális védőkrémek használatával a melanomaesetek több mint 90 százaléka megelőzhető – mondta Zuhra Pavlova.

A gyomor-, méh-, nyelőcső- és veserákok több mint tíz százalékát a mozgásszegény életmód okozza – mondta a doktornő. Ezért a rendszeres testmozgásra szólított fel (már egy rendszeres, élénk séta is megteszi).

Az elhízás az egészségtelen életmód és a rossz szokások következményeként szintén előidézi egyes gyakori ráktípusok kialakulását – hangsúlyozta az orvos. Szerinte a testsúly csökkentésével jelentősen csökkenthető a máj-, a vese-, a méh- és az epehólyagrák kialakulásának kockázata.

Elolvasom a cikket