Biden a hétvégén bejelenti visszalépését

Biden szerdán Covid–19 fertőzés miatt hirtelen lemondott egy Las Vegas-i kampányrendezvényt, és visszatért delaware-i otthonába. A szellemileg leépült elnök számára a visszavonulás nem nyújtott enyhülést a kampánya befejezését sürgető hangok erősödő áradata elől – tájékoztatott az Oroszhirek.hu.

Azok mellett, akik nyilvánosan felszólították, hogy lépjen vissza – köztük mintegy két tucat demokrata törvényhozó és egy csoport kiemelt adományozó –, Chuck Schumer szenátusi többségi vezető és Nancy Pelosi volt házelnök is felvette állítólag a kapcsolatot Bidennel, és közölte vele, hogy nem tudja legyőzni Donald Trump volt elnököt a novemberi elnökválasztáson.

Biden egyes barátai és munkatársai úgy vélik, hogy az elnök már ezen a hétvégén kiszállhat a versenyből – jelentette csütörtökön az Axios.

„Az elnöknek azt mondják, hogy ha marad, Trump volt elnök elsöprő győzelmet arathat, és elsöpörheti Biden örökségét és a demokraták reményeit novemberben” – írta a lap névtelenül nyilatkozó demokratákra hivatkozva.

Biden nyilvánosan kitartott amellett, hogy versenyben marad, hacsak nem diagnosztizálnak hirtelen valamilyen betegséget. Az elnök pártja azonban felszólította barátait és politikai szövetségeseit, hogy „szégyenítsék meg”, hogy lépjen vissza – állította egy „jól ismert demokrata”.

„Választhat: vagy a történelem egyik hőse lesz, vagy biztos lehet abban, hogy soha nem lesz Biden elnöki könyvtár” – mondta Biden egyik barátja az Axiosnak.

„Imádkozom, hogy a helyes dolgot tegye. Arrafelé tart.”

Az Associated Press szerdán közzétett felmérése szerint a demokraták mintegy kétharmada szeretné, ha Biden kiszállna a versenyből. Párton belüli források az Axiosnak elmondták, hogy további negatív közvélemény-kutatások egész sorára számítanak, ha Bident az augusztusi demokrata nemzeti konvención jelöltetik, és hogy a kongresszusi demokraták újraválasztási esélyeit rontja majd az elnökkel való kapcsolat.

A Biden kiszorítására irányuló kampány közvetlenül a CNN által a múlt hónapban Trump ellen rendezett vitája után kezdődött. Biden zavarodott volt, és nehezen tudta befejezni a mondatait a főműsoridőben zajló vita során, hangja gyenge volt, szája pedig folyamatosan tátva maradt. A liberális médiaorgánumokban is előjöttek a Biden mentális állapotával és esetleges kognitív zavarával kapcsolatos kérdésekkel, amelyeknek a vita előtt szinte kizárólag konzervatívok adtak hangot.

Trump a legtöbb közvélemény-kutatásban emelkedett azóta, hogy szombaton túlélte a merényletkísérletet, és jelenleg négypontos előnye van Bidennel szemben az Emerson College csütörtökön közzétett felmérése szerint. Az Emerson-felmérés szerint Trump hét kulcsfontosságú, a választás kimenetelét eldöntő ingadozó államban is vezet Biden előtt.

Elolvasom a cikket