Brüsszel az új Moszkva, „a nap győztese” Orbán Viktor

Orbán, mint tudjuk, Magyarország megválasztott miniszterelnöke, és egy szuverén nemzetet képvisel, emellett nagyrészt szuverén politikát folytat – hangoztatta a Die Welt sztárpublicistája a lap által közzétett podcast adásban. Mint Henryk M. Broder közölte, mivel a kormányfő látta az EU több éves kudarcát, akcióba lépett. Az EU valójában csak mondókákkal szolgálta a világot, de semmilyen beleszólása nem volt semmilyen konfliktusba, ezért most Orbán úgy döntött, hogy úgymond saját kezébe veszi Európa sorsát – fogalmazott az újságíró.

Objektum doboz

Henryk M. Broder szerint a kialakult helyzet a kontinens keserűségére is rámutat. Zavarba hozta a politikusokat, mert élesen kiderült, hogy nincs EU-egység. Az EU ugyanis nem államszövetség, hanem szuverén országok csoportja. Broder arra is rámutatott, miféle hagyományt követ az EU – amelynek szerinte se alkotmánya, se kormánya, se erős törvényhozó jogkörrel bíró parlamentje nincs. „Lényegében egy placebo” – húzta alá.

Figyelmeztetett, az EU a KGST hagyományát követi, amely az Oroszország körüli szatellitállamok szövetsége volt a Szovjetunióban, akik Moszkvából kapták a parancsot, hogy mit kell tenniük. „A múltban mindig Moszkvából jöttek a parancsok, hogy mit tegyenek a szatellitállamok, ma Brüsszelből jönnek. Brüsszel az új Moszkva” – tette hozzá az újságíró.

Elolvasom a cikket