Energia is terem a kibucban

Rendkívül érdekes cikket közölt a Reuters az izraeli kibucokban található energiaszigetekről, melyek jelentős mértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy nem omlott össze az ország elektromos hálózata. Mint a cikkben a Maale Gilboa nevű létesítmény példáján keresztül bemutatják, ezek a közösségek kiváló példái nem csak a mezőgazdasági, de az energia-önellátásnak is.

A kibucok modernizálásakor alapkövetelménynek mondható, hogy azok saját mikro energiahálózattal is bírjanak. A nap- és szélerőművek, valamint a biogáztárolók létesítésén túl az energiatakarékosságra is nagy gondot fordítanak a lakosok. Természetesen a kibucok az állami közszolgáltatásokat is igénybe veszik, de a tavaly október 7-i támadás, majd az azt követő harcok nyomán ezek számos sérülést szenvedtek, így nem mindig voltak képesek kiszolgálni az igényeket. Ilyen helyzetben pedig igazán jól jönnek a szóban forgó csekélyebb méretű energiaszigetek, melyek szükség esetén akár a szomszédjaikat is képesek ideig-óráig ellátni.

A lapban emlékeztetnek a Világbank 2022-es közleményére, mely szerint a napelemes mikrohálózatok 2030-ra félmilliárd ember számára segíthetnek majd az áramellátásban.

Elolvasom a cikket