Így kezelhetjük az ekcémát a hőségben

A magas középhőmérséklet, a pára és az izzadtság ahhoz is hozzájárul, hogy egyes bőrproblémákon rontsanak. Ezek közé tartozik az ekcéma is.

„A meleg időjárás is fokozza az izzadást, amely olyan anyagokat tartalmaz, mint a nátrium, a klorid, a nikkel és a kadmium. Ezek pedig bőrirritációt okoznak, és súlyosbítják az ekcémát. Továbbá a hőség vízveszteséget okoz, ami kiszárítja a bőrsejteket” – hangsúlyozta dr. Azadeh Shirazi bőrgyógyász.

Mit tehetünk?

1. Hidratáljuk a bőrünket! A hidratáló krémek nemcsak segítik, hogy a bőr hidratált maradjon, hanem erősítik a bőrgátat is. Ez még fontosabb, ha a meleg időben a bőrsejtek fokozott vízveszteségével kell szembenéznie. Ideális esetben a fürdés után azonnal, naponta többször is alkalmazhatunk hidratáló krémeket.

2. Légáteresztő, laza öltözetet viseljünk! A pamut puha, lélegző és hipoallergén textil. Az alsóruházat tekintetében a selyem és a laza, légáteresztő sportmelltartók ajánlottak, mert nem dörzsölik a bőrt az érzékeny területeken. Az olyan textíliák, mint a poliészter és a gyapjú súrlódást okozhatnak, és tovább irritálhatják a bőrt.

3. Fogyasszunk bőséges mennyiségű folyadékot! A hidratáltság megőrzése nagyon fontos a szervezet általános egészsége és a bőr gátja szempontjából.

4. Vegyünk hideg zuhanyokat! Az izzadtság irritálhatja az ekcémás bőrt, ezért érdemes hidegvizes zuhanyokat vennünk. A zuhanyozással egyrészt lemoshatjuk az izzadtságot egy edzés után, és megtisztíthatjuk a bőrt az irritáló vegyi anyagoktól, például a klórtól egy medencés fürdőzés után.

5. Óvatosan a légkondival! Bár a légkondi biztonságos az ekcémás emberek számára, és segít hűvösen tartani a bőrt, megelőzni az izzadást, de a beltéri páratartalmat is csökkentheti, ami kiszáríthatja a bőrt. Ezért jobb lehet egy párásító használata.

Elolvasom a cikket