Így tartsa távol magától a vérszívókat

A szúnyogcsípések korlátozása érdekében érdemes egy kicsit jobban megismerni ezt a vérszívó rovart és azt, hogy hogyan választják ki táplálékukat.

„Körülbelül 3500 szúnyogfaj létezik, de csak néhány jelent jelentős problémát az emberek számára” – írja egy e-mailben Dina Fonseca, a Rutgers Egyetem professzora és molekuláris ökológusa, aki kullancsokat és szúnyogokat tanulmányoz.

„A különböző szúnyogfajok eltérően preferálják az olyan fajcsoportokat, mint az emlősök, hüllők, madarak. Egyesek még a piócák vérével is táplálkoznak” – teszi hozzá.

A szúnyogok érzékelik testünk hőjét és a kilélegzett szén-dioxidot, és testszag alapján választják ki a kívánt gazdákat. Egyszerű a magyarázat arra, ha ön azok közé tartozik, akiket a szúnyogok mindig célba vesznek – egyes embereket egyszerűen jobban érzékelnek a szúnyogok, mint másokat.

Használja a megfelelő riasztószereket

Ami a riasztókat illeti, semmi sem veri felül a DEET (N-Diethyl-meta-toluamid) nevű vegyszert tartalmazó termékeket. A DEET számos rovart taszít, beleértve a szúnyogokat, kullancsokat, bolhákat és piócákat.

„A DEET még mindig az aranyszabvány, mert úgy működik, hogy lefedi a legtöbb szagreceptort – mondja Fonseca. A védelem időtartama a riasztószer DEET-koncentrációjától függ; ez az információ a termék címkéjén szerepel.

Más gyakori riasztószerek, például a citrom-eukaliptuszolaj vagy a citronella szintén hatékonyak lehetnek. Minden riasztószer azonban másképp lép kölcsönhatásba a testszagával, ezért érdemes egy kicsit kísérletezni a termékekkel, hogy megtalálja a legmegfelelőbbet.

Időzítsen jól

A szúnyogoknak való kitettség a napszaktól és az évszaktól függ, ezért érdemes tudni, hogy az ön régiójában melyik faj a legaktívabb.

„A szúnyogok jellemzően alkonyatkor és hajnalban aktívak, bár ez fajonként és lakóhelyenként változó, így az ilyen időszakokban való kint tartózkodás elkerülése segít csökkenteni a szúnyogcsípéseket” – írja egy e-mailben Silvie Huijben, az Arizonai Állami Egyetem docense, aki a szúnyogok és kórokozóik evolúciós biológiájának kutatója.

Viseljen világos színű ruhát

A ruhatára is csökkentheti a csípések számát. A fehér vagy világos árnyalatú ruhák segíthetnek elűzni a rovarokat, különösen akkor, ha a bőre minél nagyobb részét eltakarja.

A szúnyogok jobban vonzódnak a sötétebb színekhez, mint a fekete, sötétkék vagy piros. A tudósok ezt azzal magyarázzák, hogy a vérszívók ezeket a színeket az általuk preferált sötét és árnyékos környezetükkel társíthatják, és különösen a vörös az a szín, amelyet szemük az emberi bőr minden árnyalatán érzékel.

Szúnyogháló

A hálók a szúnyogvédő eszközök elengedhetetlen részét képezik. A rovarirtó szerrel kezelt hálók többszöri mosást is kibírnak – mondja Fonseca –, akárcsak a riasztóval kezelt ruházat. Ha kempingezik, állítson fel hálót a sátra körül, és szerelje fel az ajtókat és ablakokat hálókkal vagy paravánokkal, hogy a rovarok ne kerülhessenek be otthonába.

Védje meg a gyepet

Nem elég megvédeni testét a bogaraktól; azt is meg kell akadályozni, hogy a közelében elszaporodjanak. Bármilyen állóvíz a szúnyogpopuláció fellendülését idézheti elő, ezért kerülje, hogy a víz hosszú ideig legyen az udvaron vagy a kertben.

„A hátsó udvarokban a szúnyogok gyakori szaporodási helyei a virágcserepes tálcák, vödrök vagy vízzel töltött esőhordók, az eső- vagy öntözővizet gyűjtő játékok, az eldobott autógumik, valamint a kutya- vagy gyerekmedencék” – írja Huijben.

Elolvasom a cikket