Itthon is ölhet a szamárköhögés

Magyarországon is megszaporodott a szamárköhögéses esetek száma – nyilatkozott az InfoRádióban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ járványügyi főosztályának osztályvezetője. Galgóczi Ágnes a műsorban felhívta a figyelmet, hogy ez egy kötelezően bejelentendő fertőző betegség Magyarországon, ezért a hatóság folyamatosan nyomon tudja követni a járványügyi helyzetet, és megteszi a szükséges intézkedéseket – adta hírül a Hazipatika.com.

A szamárköhögés felnőttkorban a magyarországi védőoltási rendszernek köszönhetően általában köhögéssel járó enyhe megbetegedést okoz, ami egyébként antibiotikummal is kezelhető. Sokkal súlyosabb azonban, amikor olyan kisgyermekek fertőződnek meg, akik részlegesen vagy még teljesen oltatlanok. Esetükben a betegség kórházi kezelést igényel, sőt akár életveszélyes is lehet.

Galgóczi Ágnes felhívta a figyelmet, hogy a kötelező védőoltások során fontos betartani az oltási rendet, tehát hogy időben megkapja a kisgyermek a védőoltást. Emellett már a várandósság ideje alatt vagy a várandósság tervezése során is fontos lenne a felnőtteknél is az emlékeztető oltás beadása, ami tízévenként javasolt. Nemcsak a leendő szülőknél, hanem a nagyszülőknél is fontos lenne, hiszen a fészekimmunitás, a közvetlen környezet átoltottsága védi a kisbabát.

Elolvasom a cikket