Izraeli kikötő lesz a tengeri segélyszállítmányok eljuttatásának útja

MH/ MTI
2024. július 18. csütörtök. 23:30

John Kirby újságíróknak tartott sajtóbeszélgetésen a gázai partoknál kialakított amerikai katonai mólóval kapcsolatban megállapította, hogy eredetileg is átmeneti létesítménynek szánták.

A Pentagon szerdán jelentette be hivatalosan, hogy mintegy 2 hónap után végleg eltávolítják a mólót, amelynek azt a feladatot szánták, hogy egyszerűbbé tegye a segélyek eljuttatását a palesztin civileknek, ugyanakkor az időjárási körülmények és tenger hullámzása miatt a létesítményt összesen mintegy 25 napon tudták igénybe venni.

A Nemzetbiztonsági Tanács kommunikációs tanácsadója arról is beszámolt, hogy jelenleg naponta átlagosan 200 kamion jut be a Gázai övezetbe észak felől, amelyek Jordániából szállítanak segélyeket. Hozzátette, hogy az említett mennyiség továbbra sem elegendő és tárgyalások zajlanak az izraeli illetékesekkel a segélyszállítmányok kibővítésének módjairól. Megállapította, hogy ezt elősegítené az a többlépcsős tűzszüneti terv, amelyről szintén tartanak az egyeztetések.

A fehér házi illetékes arról is beszámolt, hogy a rafahi határátkelő újranyitásáról is folyamatosak az egyeztetések az izraeli és egyiptomi tisztségviselőkkel, de nem erősítette meg azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint Izrael hajlandó lenne átengedni az Egyiptom és a Gázai övezet közötti átkelő felügyeletét.

John Kirby úgy fogalmazott, hogy az izraeli miniszterelnök jövő heti washingtoni látogatása során minden várakozás szerint Joe Biden amerikai elnöknek és Benjámin Netanjahunak lehetősége lesz arra, hogy találkozzon, de ennek részletei egyelőre nem tisztázottak. Utalt ugyanakkor arra, hogy Joe Biden koronavírus-fertőzésből való felépülése prioritást élvez.
Hozzátette, hogy az elnököt betegsége idején is a szokott rendben tájékoztatják munkatársai a hivatali teendőivel összefüggésben, így a nemzetbiztonságot érintő ügyekben is.

A Nemzetbiztonsági Tanács kommunikációs vezetője a hosszú távú közel-keleti rendezéssel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok változatlanul a kétállami megoldást ösztönzi, azaz független palesztin állam létrehozását Izrael mellett. Elismerte ugyanakkor, hogy nem könnyű folyamatról van szó, és ezen az úton jelenleg a gázai övezeti tűzszünet elérése az elsődleges feladat.

A török-szíriai diplomáciai kapcsolatok normalizálásáról szóló tárgyalásokkal kapcsolatban a nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadó úgy fogalmazott, hogy már a múltban is voltak hírek ilyen egyeztetésekről, amelyek nem vezettek eredményre. A török külpolitika lehetséges céljaival összefüggésben John Kirby megjegyezte, hogy minden egyes ország saját mérlegelésén múlik, miként alakítja a külkapcsolatait.

Elolvasom a cikket