Madárelhárító tüskéket használnak fészkük építéséhez a ravasz szarkák

A kutatók az Európa városaiban található fákról gyűjtöttek fészkeket, amelyekről kiderült, hogy a madárelhárító tüskékből épültek. Az egész azzal kezdődött, hogy felfedeztek egy nagy fészket a belgiumi Antwerpenben egy kórház udvarán. Az egyik fán a szarkák elképesztő mennyiségű, 1500 darab fémtüskéből építettek fészket.

„Ez egy bevehetetlen erődítmény, mivel a madarak ugyanúgy használják a szögeket, mint az emberek, csak más madarak távol tartására” – mondta Auke-Florian Hiemstra, a tanulmány vezető szerzője.

A szarkákról a tudósok már régóta tudják, hogy fészkükre egyfajta tetőt építenek, hogy megvédjék tojásaikat és fiókáikat. A természetben aktívan keresik a tüskés növényeket, és a tüskés ágakat használnak a potenciális tojásrablók elriasztására. A városi környezetben azonban felfedezték a mesterséges madárelhárító tüskéket.

A tanulmány számos olyan esetet ír le, amikor a szarkák a fészkekbe madárelhárító tüskéket építettek be. Ezt a jelenséget Hollandiában, Belgiumban és Skóciában is megfigyelték. A szarkák éles anyagokat, például szögesdrótot és kötőtűket is használtak fészkeik tetejének építéséhez.

Elolvasom a cikket