Megnevezték azt a diétát, amely lassítja a memóriavesztést Alzheimer-kórban

A keto diéta egy alacsony szénhidrát- és magas zsírtartalmú étrend, amely a szervezet anyagcseréjét a glükóz elsődleges energiaforrásként való felhasználásáról a zsírégetésre és a ketonok (a máj által zsírból szintetizált kismolekulák) termelésére állítja át.

Számos tanulmány kimutatta, hogy az ilyen étrend hatékonyan elősegíti a fogyást és a vércukorszint csökkenését. Egy új tanulmányban a tudósok úgy döntöttek, hogy kiderítik, vajon a keto diéta javíthatja-e az agy egészségét. Ennek érdekében kísérletet végeztek két egércsoporton, amelyekben az Alzheimer-kór emberi analógját mutatták ki.

A rágcsálók egyik csoportját több hónapon keresztül magas zsírtartalmú, alacsony szénhidráttartalmú étrenddel, a másik csoportot pedig normál étrenddel etették. Az eredmények azt mutatták, hogy a ketogén diéta követése lelassította az Alzheimer-kórral járó memóriavesztést.

A kutatók szerint a magas zsírtartalmú étrend segített megnövelni a béta-hidroxibutirát szintjét az egerekben. Ez a molekula részt vesz a szinapszisok – a neuronok és sejtek közötti érintkezési pontok – normális működésének fenntartásában. A béta-hidroxibutirát fokozott aktivitása a vizsgálatban megszüntette az enyhe kognitív károsodást.

A tanulmány szerzői azt sugallják, hogy a keto diéta hasonló pozitív hatása az embereknél is megfigyelhető. A hipotézis megerősítéséhez további kutatásokra van szükség.

Elolvasom a cikket