Megszólaltak az ukrajnai káoszról

„A mozgósítás Ukrajnában rendszertelenül folyik – állítja a Dán Rádió tudósítója. Néhány ukrán férfit, akivel beszélni tudott, frusztrál a hatóságok közötti viszálykodás, amelyek alig tartják egymással a kapcsolatot – áll a DR cikkében.

Ha a jogszabályok szigorodnak, a helyzet még bonyolultabbá válhat – jegyezte meg Hansen.

„Mostantól a tétlenséget szigorúbban büntetjük. Például az adócsalót beidézheti a rendőrség, és a végén börtönbe kerülhet” – mutatott rá.

Elmondása szerint az országban „időnként beszélnek olyan férfiakról, akik már régóta nem mozdulnak ki otthonról”, hogy elkerüljék, hogy a katonatisztek „összeszedjék” őket.

„A katonai járőrök egyenesen az utcán kapják el az embereket, ellenőrzéseket végeznek a szupermarketek vagy a képzési központok előtt” – számolt be a tudósító.

Annak ellenére, hogy elindították az elektronikus katonai nyilvántartást, ahol az ukrán állampolgároknak regisztrálniuk kell, illetve frissíteniük kell adataikat, a potenciális sorkatonáknak csak 36 százaléka frissítette adatait – tette hozzá Hansen.

Az ukrajnai mozgósítás megerősítéséről szóló törvény május 18-án lépett hatályba. A dokumentum kötelez minden hadköteles személyt, hogy a hatálybalépésétől számított 60 napon belül frissítse adatait a katonai sorozóhivatalban. Ehhez személyesen kell megjelenniük a katonai besorozási hivatalban, vagy regisztrálniuk kell a „sorkötelesek elektronikus kabinetjében”.

Az idézést akkor is kézbesítettnek kell tekinteni, ha a sorköteles személyesen nem látta azt: az idézés „kézbesítésének” időpontja az a nap lesz, amikor az iratra rábélyegezték, hogy azt személyesen nem lehetett kézbesíteni.

A törvénytervezet előírja, hogy a katonai szolgálatra kötelezett személyeknek mindig maguknál kell tartaniuk katonai igazolványukat, és azt a katonai és rendőrtisztek első felszólítására be kell mutatniuk. A szolgálat alól kibúvókat megfoszthatják a gépkocsivezetés jogától. A leszerelés feltételeit a dokumentum nem határozza meg. Ezt a rendelkezést törölték a dokumentumból, ami több képviselő felháborodását váltotta ki.

Elolvasom a cikket