Vajon sikerül a franciáknak megtísztitani a Szajnát az olimpiáig?

Bár a folyó egykor az élvezetek helyszíne volt, a folyami forgalom és a szennyezés miatt több mint egy évszázada betiltották a benne való fürdőzést. De ez hamarosan változni fog.

A Szajna biztonságának bizonyítására Anne Hidalgo párizsi polgármester július 17-én úszott a folyóban. A hónap későbbi tesztjei azonban kimutatták, hogy a folyó még mindig nem biztonságos mennyiségű baktériumot tartalmaz, ami potenciális egészségügyi kockázatot jelenthet. A szervezők azonban továbbra is bíznak abban, hogy a folyó elég biztonságos marad ahhoz, hogy az olimpia új korszakát debütálhassa a történelmi folyó számára.

„Célunk az olimpiai örökség” – mondja Pierre Rabadan, a sportért, az olimpiai és paralimpiai játékokért, valamint a Szajnáért felelős alpolgármester. – Hogy te és én, vagy bárki, aki véletlenül Párizsban van, úszhassunk a Szajnában.

A Szajna évszázadok óta a mosodai hab, az emberi hulladék és a középkori hentesek által feldolgozott állati maradványok lerakóhelye volt.

A 19. században a gyári és emberi szennyvizet gyakran közvetlenül a Szajnába engedték. A forradalmian új párizsi csatornarendszer, amelyet Haussmann báró várostervező szeizmikus városmegújítási projektje során fejlesztettek ki a 19. század második felében, Párizs mérnöki diadala volt, ugyanakkor mérgező a Szajna egészségére.

Ma új mérnöki bravúrok készülnek a folyó helyreállítására. 2025 nyarára a város három nyilvános fürdőhely megnyitását tervezi a folyó mentén.

A folyó helyreállítása évtizedek alatt

A Szajna vízminősége 1991-ben kezdett megfordulni, amikor az Európai Unió jogszabályt fogadott el a vízszennyezés fő forrásával, a városi szennyvízzel. A Greater Paris Sanitation Authority jelentős lépéseket tett a szennyvízelvezető hálózatok korszerűsítésére, beleértve a Seine Aval szennyvíztisztító telep jelentős infrastrukturális beruházásait, amelyek a terület szennyvizének háromnegyedéért felelősek. Később, 2015-ben a város elindította a baignade, vagy úszási tervét , amely konkrét intézkedésekkel megtisztította a Szajna és a Marne mellékfolyóját, és a Szajna úszhatóvá tételét a 2024-es olimpiára – ez a központi eleme a játékok megrendezésének sikeres pályázatának.

„Az olimpia gyorsítóként működött” – mondja Rabadan. „A játékok nélkül [a projekt] valószínűleg még 10 évig tartott volna.„

A tisztítás hatásai Franciaország legurbanizáltabb vízgyűjtő területein a folyásiránnyal szemben érezhetők.

„Sok ember van Párizsban, aki nem tudja, hogy a Szajna jelenleg jó egészségnek örvend. Nem azt mondom, hogy tiszta, de egészséges a vízi élővilág számára” – mondja Sandrine Armirail, a Maison de la Pêche et de la Nature környezeti oktatási központ igazgatója. „A vízminőséget abból a szempontból nézzük, hogy mi él benne. Minél több faj van, annál egészségesebb a környezet.”

Valójában az 1970-es években a Szajna, Párizstól lefelé, biológiailag majdnem meghalt. Ma 36 különböző halfaj él benne.

”Ez azt jelenti, hogy a víz minősége jelentősen javult„ – mondja Armirail.

Technikai csoda

A párizsi Austerlitz pályaudvar közelében a föld alatt egy rejtett csapadékvíz-ciszterna található, amely 20 olimpiai méretű úszómedencének felel meg. A metró utasai három és fél éven át szemtanúi voltak a hatalmas építkezésnek, miközben áthaladtak rajta. A hamarosan zöldfelülettel borított betontartályt oszlopok támasztják alá, amelyek 260 láb mélyen a talajba nyúlnak. A Bassin d’Austerlitz annak a tervnek a sarokköve, hogy a Szajnában biztonságosan úszni lehessen.

Párizs szennyvízelvezető rendszere nagyrészt Eugène Belgrand 19. századi mérnök öröksége. Mind az esővizet, mind a szennyvizet a szennyvízcsatornák hatalmas földalatti labirintusába vezetik, és gravitációs úton a Párizson kívüli tisztítótelepekbe szállítják. De heves esőzések idején a csatornaszelepeket kinyitották a Szajnába, hogy megakadályozzák a túlfolyást az utcákra. Az ilyen tartályok segítenek elkerülni ezt a forgatókönyvet. A 40 fős mérnökcsapat által kifejlesztett Bassin d’Austerlitz egy technikai csoda.

Folyó az embereknek

Van még tennivaló. Tavaly augusztusban a tisztviselők kénytelenek voltak lemondani az úszástesztek egy részét, miután az eső megemelte a szennyezés szintjét – és egy különösen súlyos vihar még mindig megzavarhatja az olimpiai eseményeket. Ám már tavaly nyáron a tudományos eredmények azt mutatták, hogy a Szajna 10-ből átlagosan hét napig úszható, és azóta három további gyűjtő és csapadékvíz-tartály is megnyílt.

A végső eredmény az, hogy a folyót visszaadják az embereknek.

Elolvasom a cikket