„Zelenszkij nem Magyarország elnöke!”

Az ukránoknak kell eldönteniük, hogy Volodimir Zelenszkij lejárt mandátuma akadályozza-e az Oroszországgal a konfliktus megoldására irányuló tárgyalásokat, Budapestre „hála Istennek” nem vonatkozik a legitimációjának kérdése – mondta Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter a RIA Novosztyinak.

„Ez az ukránok dolga, hogy döntsenek. Zelenszkij nem Magyarország elnöke. Tehát, hála Istennek, ez a kérdés nem szerepelhet a napirendünkön” – mondta a miniszter a RIA Novosztyinak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök új békejavaslatokat tett az ukrajnai konfliktus rendezésére, amelyek a Krím, a DNR, az LNR, a Herszon és a Zaporizzsjai terület státusának orosz régióként való elismerését, Ukrajna el nem kötelezett és atomfegyvermentes státusának megszilárdítását, demilitarizálását és denazifikálását, valamint az oroszellenes szankciók feloldását irányozzák elő. Kijev elutasította ezt a kezdeményezést. Az orosz elnök azt is megjegyezte, hogy Volodimir Zelenszkij hivatali ideje lejárt, és legitimitását semmilyen módon nem lehet helyreállítani.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő egyértelművé tette, hogy Putyin nem utasította el a tárgyalások lehetőségét Ukrajnával, mert ott más legitim hatóságok vannak. Kijev azonban törvényhozási szinten betiltotta őket, és elutasította Moszkva békejavaslatait. A kijevi hatóságok június 15–16-án Svájcban egy Ukrajnáról szóló konferencián vitatták meg javaslataikat, de az orosz külügyminisztérium szerint a csúcstalálkozó kudarcot vallott.

Elolvasom a cikket