A halak megfőnek a vízben, a madarak holtan hullanak az égből

Az extrém hőhullámot hazánkban is érezzük, hiszen hosszú ideje van tartósan 30 fok fölött a hőmérséklet, és éjszaka sem jön el az enyhülés. A tartós kánikula rendkívül megterhelő szervezetre, de van, ahol még ennél is rosszabb a helyzet. A világ legforróbb városában már az élővilág sem tud megbirkózni az extrém hőséggel: a madarak holtan hullanak az égből, a halak pedig megfőnek a vízben.

50 fok fölé is emelkedik a hőmérséklet a világ legforróbb városában Kuvaitvárosban, ahol az élővilág is nehezen bírja a meleget. Az észak-kuwaiti Mitribah meteorológiai állomás 54 Celsius-fokot mért 2016. július 21-én – ez a harmadik legmagasabb érték a világon. Az éghajlatkutatók arra figyelmeztetnek, hogy az ország gyorsabban melegszik, mint a világ többi része: az előrejelzések szerint az évszázad végére a 2000-es évekhez képest 5,5 Celsius-fokkal emelkedik majd a hőmérséklet. 2021-ben 19 napon át 50 Celsius-fok feletti adatot mértek, ami akkor rekordot jelentett, de idén ez megdőlhet.

Kuvaitváros, amely nagyrészt betonból és aszfaltból épült, kezd túl forró lenni ahhoz, hogy biztonságosan lehessen benne élni. Nyáron a nap nagy részében veszélyes kint lenni a szabadban.

A tudományos adatok azt is mutatják, hogy az amúgy is száraz országban évről évre kevesebb eső esik, ami gyakoribb és intenzívebb porviharokhoz vezet.

Eközben arról érkeznek hírek, hogy a madarak holtan hullanak le az égből, a csikóhalak pedig elpusztul a vízben.

Az 50 Celsius-fokos hőmérséklet nemcsak kellemetlen, hanem veszélyes is. Ez 13 fokkal a testhőmérséklet felett van, és súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, mint például hőkimerültség, szívproblémák, de akár halált is okozhat, ha az emberek túl sokáig vannak kitéve ennek az extrém hőmérsékletnek.

A kuvaiti kormány a rendkívüli hőség miatt idén először engedélyezte, hogy a temetéseket éjszaka tartsák. A felmérések szerint a lakások teljes villamosenergia-felhasználásának nagyjából kétharmadát (67 százalékát) a megállás nélkül működő légkondicionáló berendezések teszik ki.

Elolvasom a cikket