A különalvás a kapcsolatok megmentője?

Franciaországban egyre nagyobb népszerűségnek örvend a „sleep divorce” vagyis az alvási válás koncepciója, amely az alvásminőség és a személyes boldogság javítását célozza meg. A francia párok között elterjedt az a nézet, hogy az egyéni egészség és kényelem fontosabb, mint a közös alvás, anélkül, hogy ez veszélyeztetné a kapcsolatot. Tehát a külön alvás nemhogy rontja, hanem javítja a párkapcsolat minőségét.

Külön alvás a hosszú és kiegyensúlyozott párkapcsolat titka?

Franciaországhoz hasonlóan a skandináv országokban is népszerű a külön alvás. Számukra kiemelten fontos a mentális egészség és az önmagukról való gondoskodás, ehhez pedig elengedhetetlen az elegendő mennyiségű és minőségű alvás, ezért náluk az a bevett szokás, hogy a párok külön takarót használnak, de legfőképpen külön ágyban alszanak. Anglia például már nem foglalt ennyire egyértelműen állást egyik oldal mellett sem. Sok brit pár külön ágyban alszik a különböző alvási szokások, horkolás vagy személyes kényelem miatt, de még mindig van egyfajta stigma ezzel kapcsolatban. Történelmileg a külön ágyakat csak az arisztokrácia vagy a királyi család tagjai használták, ami a közös ágyban alvást a kapcsolat egységének jelképévé tette.

Hírességek és a külön alvás

Sok híresség is a külön alvás mellett tette le a voksát, köztük Cameron Diaz és Benji Madden, de van, aki ennél is messzebbre ment, Kourtney Kardashian és Travis Barker például külön házban élnek.

Érdemes kipróbálni?

Dr. Seema Khosla pulmonológus és az American Academy of Sleep Medicine szóvivője szerint a megfelelő alvás, amely általában hét-nyolc órát jelent felnőttek számára, rendkívül fontos az egészségünk megőrzése szempontjából. A kutatások szerint azok az emberek, akik folyamatosan rosszul alszanak, hajlamosabbak a konfliktusokra a partnereikkel.

Hogyan kezdjük el?

Ha úgy döntünk, hogy kipróbáljuk a külön alvást, kezdjük azzal, hogy beszéljünk az alvási problémáinkról és arról, hogyan hatnak ezek a mindennapi életünkre. Ha a párunk is egyetért, próbáljuk ki, hogy néhány éjszakát külön alszunk, és figyeljük meg, hogy változik az alvásminőségünk és a hangulatunk. Emellett persze szánjuk időt az intimitásra, töltsünk együtt időt lefekvés előtt és napközben is. Rendszeresen értékeljük az alvási szokásokat, és legyen bennünk hajlandóság a változtatásra, amennyiben szükséges.

Elolvasom a cikket