Erre figyeljünk, ha hőségben vezetünk

A tartós hőhullám megviseli az ember szervezetét, a nagy hőség pedig komoly kihívás elé állítja még a rutinos sofőröket is. Sokan talán nem is tudják, de a nyári extrém melegben sokkal körültekintőbben, óvatosabban kell közlekedni, mert ilyenkor több a közlekedési baleset. A járművezetők a hőségben általában kevésbé tudnak koncentrálni, a megszokottnál figyelmetlenebbek, sok esetben türelmetlenebbek és hajlamosabbak az agresszív, durva szabályszegésekre is. A tapasztalt vezetők jól ismerik ezeket a helyzeteket, ám néhány hasznos tanács mindig jól jöhet!

Legyen nálunk elég folyadék!

Aki nehezen viseli a meleget, ebben az időszakban lehetőleg ne üljön volán mögé! Ha pedig feltétlenül vezetnünk kell, előtte pihenjük ki magunkat, a szokásosnál gyakrabban álljunk meg felfrissülni és előre tervezzük meg az útvonalat. A hőségben nagyon oda kell figyelni, hogy napi két-két és fél liter folyadékot igyunk – a legjobb választás a gyümölcstea, a cukrozatlan gyümölcslé és az ásványvíz. Mindig legyen nálunk hűtött ásványvíz!

Ne engedjük be a hőséget!

Ha nem akarunk egy felforrósodott autóba beülni, lehetőleg árnyékban parkoljunk, és amennyiben útközben közben megállunk valahol, figyeljünk rá, hogy ne a tűző napon hagyjuk a gépkocsit. Az átmelegedett autóba ülve az első dolog az ablakok lehúzása legyen, hogy átszellőzzön a kocsi. A motor indítása után elindíthatjuk a légkondicionálót. Viszont a szellőzőrostélyokat ne irányítsuk közvetlenül magunkra, ebből lehet összehozni leghamarabb egy megfázást.

Öltözzünk fel megfelelően!

A ruházatunkon is sok minden múlik: világos lenge ruhában sokkal jobb lesz a hőérzetünk. A napszemüveg használata ilyenkor elengedhetetlen, hiszen nem csak védi szemünket a napsugaraktól, de segítségével elkerülhetjük a hunyorgást, így jobban látunk. Azonban nagyon oda kell figyelnünk arra, hogy milyen fajta szemüveget használunk! Ugyanis az olcsó UV szűrő nélküli lencsék károsabbak szemünkre, mintha semmit nem viselnénk. Ezen tehát nem érdemes spórolni!

Legyünk türelmesebbek egymással!

A hőség növelheti a balesetek számát, ugyanis hatására hamarabb elfáradunk, türelmetlenebbé válunk, és drasztikusan lecsökken a koncentrálóképesség. Ilyenkor gyakran találkozhatunk ideges, lobbanékony sofőrökkel az úton, szabálytalansággal és balesetveszélyes helyzetekkel, amiket a többi vezető türelmetlensége vagy kimerültsége okozhat. A kánikulában érdemes kicsit visszavenni a tempóból. Figyelmesebb, türelmesebb vezetéssel a balesetek is megelőzhetők!

Elolvasom a cikket