Kávé a szépségért

Világosítja a bőrt

A kávé antioxidáns hatásai egyrészt a kávéfogyasztás során érvényesülnek, másrészt pedig akkor, ha felvisszük a bőrre. A kávé megakadályozza a pórusok eltömődését, lágyítja a finom ráncokat. A benne lévő savak kémiai hámlasztóként működnek, használata után a bőr világos, ragyogó lesz. Megerősíti a bőr védelmi vonalát, segíti a baktériumok és a gombák elleni védekezést.

Élénkíti a barna hajszínt

A kamilla szőkítő hatása ismert, de a barna hajúak sem maradnak házi hajápoló szer nélkül: a kávé vagy a kávézacc gyönyörűvé varázsolja a fakó, fénytelen hajat.

Keverjünk a hajkondicionálóhoz 2 evőkanál őrölt kávét vagy kávézaccot, vigyük fel a vizes tincsekre. Tekerjük a hajat sötét törülközőbe, hagyjuk hatni néhány percig, majd bő vízzel öblítsük le.

Segít a bőrrák megelőzésében

Egy 2011-es tanulmány szerint napi 1-3 bögrényi kávé mintegy 10 százalékos, míg a napi 4 bögrényi (vagy több) kávé körülbelül 20 százalékos extra védelmet jelent a bőrrák ellen. A védelem valószínűleg a koffeinnek köszönhető, a kutatók ugyanis csak azoknál tapasztaltak figyelemre méltó kockázatcsökkenést, akik koffeintartalmú kávét ittak. (Nem mérték a kávé más összetevőinek a hatását, illetve azt sem vizsgálták, hogy a koffeinmentes kávé képes-e bármilyen jelentős védelmet biztosítani.)

A koffein egyébként – bőrmegújító hatása révén – segíthet a napozás után kipirult bőr ápolásában, de akár a napvédő krémhez is adhatjuk.

Eltünteti a szem alatti karikákat

A legtöbb krém, amely a szem alatti karikák eltüntetését ígéri, koffeint tartalmaz. A szemkörnyéki kávés pakolás dehidratál, és összehúzza a véredényeket. Az idő múltával ugyanis a bőr egyre vékonyabb lesz, az erek egyre inkább láthatóvá válnak, így a koffein érszűkítő hatása átmenetileg segíthet az ilyen esztétikai problémák megoldásában.

Reggel, ébredés után borogassuk a szemet hideg kávéba mártott vattakoronggal. Hagyjuk a szemen a borogatást legalább 15 percig, majd következhet a szokásos bőrápolási rutin.

Serkenti a hajnövekedést

A koffein segíti a fejbőr regenerálódását, megszünteti a hajhagymák gyulladását, ugyanis a sejtekbe hatolva újraépíti a bőr, illetve a hajszálak szerkezetét.

Keverjünk el 2 evőkanál citromlevet 1 evőkanál ecettel, 2 tojássárgájával és annyi őrölt kávéval, hogy sűrű masszát kapjunk. Vigyük fel a pépet a megmosott hajra, hagyjuk hatni kb. 1 órát, majd alaposan öblítsük le.

Hámlaszt

A kávé az egyik legnépszerűbb összetevője a bőrradíroknak, hámlasztóknak. Hetente legalább egyszer érdemes az arcot és az egész testet leradírozni, hogy az elhalt hámsejteket eltávolítsa. Bőrradírozás után a bőr simább, ragyogóbb lesz, és az arc- és testápolók értékes hatóanyagai könnyebben jutnak el a sejtekhez.

1 csésze frissen őrölt kávéhoz adjunk annyi jojobaolajat (vagy kókuszolajat, olívaolajat), hogy jól kenhető masszát kapjunk. Finoman dörzsöljük be a testet körkörös mozdulatokkal, majd zuhanyozzunk le. Végül testápolóval gondoskodjunk a bőr hidratáltságáról.

Segít a narancsbőr elleni harcban

A koffein elvonja a folyadékot a bőr alatt lévő zsírsejtekből, élénkíti a vérkeringést, így a bőr feszesebb, simább lesz. Ez a hatás azonban sajnos csak átmeneti, nem jelent végleges megoldást a problémára – de időről időre sokat javíthat a bőr kinézetén.

1 csésze barna cukrot keverjünk el 1 csésze kávézaccal és 3 evőkanál olívaolajjal. A keverékkel dörzsöljük át a problémás területet, majd bő vízzel öblítsük le.

Elolvasom a cikket