Melyik sör az egészségesebb?

Kálium, magnézium, klór, foszfor, cink, vas, mangán, kalcium, réz, nátrium, kén. Szénhidrátok, fehérjék, egy csomó vitamin (B (D, B1, B2, B6, B12, PP és így tovább), savak, ez mind megtalálható a sörben. Plusz fél tucat aminosav.

Vagyis tulajdonképpen a sör összes élettani káros hatása csak az alkohol 4-8%-ában koncentrálódik. Ezért könnyű arra a következtetésre jutni, hogy az alkoholmentes sör egyértelműen előnyös. Ez igaz is, hiszen a sör alkoholmentesítése során értékes anyagok maradnak az italban. Az alkoholmentes sör fogyasztása azonban egyáltalán nem érdekes, ezért a további elbeszélésből kihagyjuk.

Kézműves sör: A hangsúlyos komlóízzel rendelkező keserű fajták egyenesen azt jelzik, hogy több sörfenolt tartalmaznak, ami azt jelenti, hogy ez a fajta hatékony antioxidáns. A kézműves sörök a leggazdagabbak ebből a szempontból, sokféle antioxidánst tartalmaznak, mivel a sörfőzés során több komlót, élesztőtörzset és gabonát használnak fel. A kraft fajták szűrése és sterilizálása pedig minimális (már amennyire a fogyasztóhoz vezető logisztikai folyamat ezt lehetővé teszi). Lényeg: kézműves keserűség – rengeteg antioxidáns.

Sötét sörök: A hagyományos bolti főzetek közül a legjobb, ha a polcok felé vesszük az irányt, ahol a sötét és extra sötét fajták állnak az antioxidánsokért. Az árpából és a malátából származó katechin és ferulasav rendkívül aktív a szabad gyökök elűzésében. A porterek, a stoutok és a sötét trappista sörök különösen gazdagok ebben a részben. És minél több pörkölt maláta van a sorban, annál jobb. A lényeg: sötét szín – rengeteg antioxidáns.

Ales: A hagyományos sörökben, beleértve a ma már megannyira népszerű IPA-kat is, a kutatók különösen magas humulon-koncentrációt találtak (a komlóból származó lupulin bomlásterméke). A humulon aktiválja a gyulladáscsökkentő folyamatokat, javítja a bélflórát, gátolja a csontok felszívódását, segít megelőzni a csontritkulást és általában erősíti a csontokat. Összefoglalva: könnyű sörök és IPA-k – jó csontok és bélrendszer.

Lagerek: A lagerek, azaz a klasszikus pale ale-ek nem olyan gazdagok egészségfejlesztő elemekben, de közöttük találod a legkalóriaszegényebb fajtákat. Itt alaposan tanulmányozd át az egyes termékek címkéjét. A diétás lágerfajták literenként kevesebb mint 300 kilokalóriát tartalmazhatnak. Ha a fizikai aktivitás után tónusosodnia kell, és nem kap hasat, keressen egy könnyű diétás változatot.

Egyéb fajták: Szinte minden sör olyan anyagokat hordoz, amelyek segítenek egy egész sor betegség kezelésében. A sör csökkenti a vérnyomást, csökkenti a koleszterinszintet, javítja a szívritmust, megelőzi a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását, segíti a veseműködést, javítja a szem szaruhártyáját, csökkenti az érelmeszesedés kockázatát. No és persze ideális vízhajtó. Egyes publikációk arról számolnak be, hogy a sör erősíti az immunitást, de itt a MAXIM szerkesztőségének nagyon nagy kétségei vannak, mert az immunitás nem különösebben barátkozik az alkohollal, így inkább az ital alkoholmentes változatáról van szó.

Ha azt gondoltad, hogy a sötét, keserű és szűretlen sörtípusok a leghasznosabbak, akkor a megérzésed nem tévesztett meg. A lényeg azonban az, hogy vannak olyan sörtípusok, amelyek egészségesebbek, mint mások, de nincs olyan, amelyik károsabb lenne.

Elolvasom a cikket