Mérgező fémek lehetnek a csokoládéban

Az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó portál a FoodSafety Magazine cikkére hivatkozva azt írta, a New Orleans-i Tulane Egyetem kutatóinak mérései szerint szinte minden csokoládéban határérték alatt volt a toxikus fémek mennyisége, bizonyos nehézfémek szintje azonban nagyban függött attól, hogy honnan származik a csoki készítéséhez használt kakaóbab.

A kutatók 155 csokoládémintát vizsgáltak meg alaposan, és összesen 16-féle elemet mutattak ki bennük: arzént, cinket, kadmiumot, kobaltot, magnéziumot, mangánt, molibdént, nikkelt, ólmot, rezet, stronciumot, szelént, talliumot, tóriumot, uránt és vasat. Ezek közül az arzén, a kadmium, a nikkel, az ólom és az urán számít mérgező nehézfémnek.

Ezek a legjobb és legrosszabb csokoládék

Mint kiderült, a Nyugat-Afrikából és az Ázsiából származó kakaóból készült csokoládékban mérték a legalacsonyabb kadmium- és ólomszintet. Ezzel szemben a legtöbb kadmiumot a Közép- és Dél-Amerikából származó étcsokoládékban mutatták ki, a dél-amerikai csokikban ráadásul az ólomtartalom is igen magas.

Elolvasom a cikket