Mire figyeljünk a légkondinál?

Az elmúlt néhány napban megállás nélkül tombolt a hőség, az előrejelzések szerint pedig a meleg azért még velünk marad egy ideig. Ezt a kánikulát nehéz elviselni, pláne ha a lakásban mondjuk nincs légkondi. Sokan viszont arról panaszkodnak, hogy bár a lakást lehűtik, mégis folyamatosan fáj a fejük. Akár hiszi, akár nem, a fejfájást okozhatja a klíma, legalábbis, ha nem figyelünk oda néhány dologra a használata közben. Összeállításunkban most megmutatjuk azokat a hibákat, amiket a legtöbben elkövetnek.

A szellőztetés hiánya

Az egyik legnagyobb hiba, amit az emberek a klíma használatakor elkövetnek, hogy nem szellőztetnek eleget. A légkondi nem szállít friss levegőt a helyiségbe, ami azt jelenti, hogy az oxigén gyorsan elfogyhat. Éppen ezért azt javasoljuk, hogy 2-3 óránként nyissuk ki az ablakot és szellőztessük át a helyiségeket. Így ugyanis folyamatosan friss levegő kerül a lakásba, ami segíthet megelőzni a kínzó fejfájást.

Alacsony páratartalom

A légkondikról ismert, hogy kiszárítják a levegőt, ami aztán megterhelő lehet a szervezet számára is. Fáradtságot, szemszárazságot, arcüreg problémákat tapasztalhatunk. Ennek elkerülése érdekében fontos, hogy elegendő mennyiségű vizet igyunk mindennap, továbbá célszerű lehet a párásító használata is. Ha nincs ilyen készülékünk, akkor félóránként egy szórófejes flakonból permetezzünk vizet a levegőbe. Ez segít fenntartani a megfelelő páratartalmat és megelőzheti az esetleges egészségügyi problémákat.

Helytelen hőmérséklet beállítás

A külső és belső hőmérséklet közti nagy különbség keringési problémákat és izomgörcsöket okozhat. Nyáron az ideális szobahőmérséklet 22-26 fok között van, de persze azt is fontos alapul venni, hogy odakint hány fok is van pontosan. Ha mondjuk a külső hőmérséklet 36-38 fok között mozog, akkor a klímát nem jó ötlet 26-28 fok alá állítani, mert túl nagy lesz a kinti és a benti közötti hőfok különbség. Mielőtt kilépünk a lakásból, kapcsoljuk le a klímát és várjunk néhány percet, így ugyanis a szervezet hozzászokhat a külső hőmérséklethez. Ha hirtelen lépünk ki a hűvösből a nagyon melegbe, nem kizárt, hogy a nyár közepén alaposan megbetegszünk.

Karbantartás

A klímaberendezések rendszeres karbantartása kulcsfontosságú a hatékony és egészséges működéshez. A légkondi szűrőjét rendszeresen kell tisztítani vagy cserélni, mert az összegyűjti a port, a baktériumokat és a penészgombát. Ha elmarad a tisztítás, akkor ezek a felgyülemlett piszkok akár súlyos egészségügyi problémákat is okozhatnak.

Elolvasom a cikket