Politico: Von der Leyen csak „jobb híján” kapott újabb mandátumot

A tagállamok többsége ugyanakkor zárt ajtók mögött már ekkor rosszallását fejezte ki amiatt, hogy Von der Leyen a magyar elnökség példátlan támadásával igyekezett politikai krediteket szerezni.

A vihar elülte után a Politico közölt elemzést arról, hogy bizony a régi-új elnöknek korántsem lesz könnyű dolga. A hosszú elemzés néhány sora pedig ott rejti a lényeget:

„Az európai vezetők és törvényhozók részben azért adtak neki második ciklust, mert nem volt más életképes lehetőségük. Az alternatíva egy elképzelhetetlenül kaotikus tülekedés lett volna”.

Ugyanis „az európai politikában mindenki ismeri von der Leyent. És nem mind rajongók” – írják.

Vagyis Von der Leyen jobb híján újrázhatott.

Mindemellett egy EU-tisztviselő a lapnak elmondta, „rendkívül nehéz öt év lesz ez”, a cikk pedig felsorolja az ismert problémákat, kiegészítve azzal, hogy akik meg is szavazták

  • túl kevésnek tartják a Green Deal ügyében tett lépéseket (Zöldek)
  • túl progresszív például a klímaharcban (ezt a centrista-jobbosok kifogásolják)
  • és általában mindenkinek gondja van azzal, hogy csak néhány – általában német – tanácsadójával konzultál, s egy személyben dönt.

Mindemellett

  • folytatódik a háború, s ezzel Ukrajna támogatása
  • várhatóan jön egy Trump-elnökség
  • Macron és Scholz is gyengül

és bár sikerült megállítani a jobboldal előretörést, számolnia kell Le Pennel és a lap által függetlenül és objektíven „szélhámosnak” nevezett Orbánnal, hosszabb távon.

Elolvasom a cikket